Irán druhý rok väzní Britku, Johnsonova návšteva v Teheráne zrejme ľady neprelomila

Osud Britky iránskeho pôvodu Nazanin Zaghariovej-Ratcliffeovej, ktorá je už druhý rok v iránskom väzení, sa ani po návšteve britského ministra zahraničia Borisa Johnsona v Teheráne neobjasnila.

10.12.2017 18:06
Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová Foto:
V Iráne uväznená Britka Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová s dcérou Gabriellou.
debata (9)

Johnson o prípade hovoril s vrcholnými predstaviteľmi krajiny a tému okrem iného otvoril aj pri schôdzke s prezidentom Hasanom Rúháním, zatiaľ však k žiadnemu posunu nedošlo. Súd, na ktorom v nedeľu Britka mala stáť, sa ale nekonal.

Podľa britského ministerstva zahraničia bola Johnsonovho cesta do Iránu „prínosná“. Pri viac ako hodinovej debate s Rúháním vraj obaja politici „hovorili otvorene“ a zhodli sa, že je potrebné sa posunúť vo všetkých oblastiach, kde existujú prekážky vo vzájomných vzťahoch. Jednou z týchto oblastí je aj otázka v Iráne väznených Britov s dvojitým občianstvom.

Britský minister zahraničných vecí Boris... Foto: SITA/AP, Ebrahim Noroozi
johnson, ruhani Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa v Teheráne stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Irán neuznáva princíp dvojitého občianstva. S osobami, ktoré ich majú, koná ako s Iráncami a neumožňuje im kontakt s konzulátom iného štátu. Rovnaké zaobchádzanie sa dostáva aj Nazanin. Túto 37-ročnú zamestnankyňu nadácie Thomson Reuters zatkli vlani v apríli, keď do Iránu prišla za príbuznými s malou dcérou. Neskôr bola odsúdená na päť rokov väzenia za údajný podiel na sprisahaní, ktorého cieľom bolo zvrhnúť iránsky režim.

Irán nedávno obvinenia rozšíril a teraz žene hrozí ďalší trest. Súdne pojednávanie v tomto prípade bolo naplánované na nedeľu, nakoniec však bolo odsunuté. Manžel Zaghariovej-Ratcliffeovej to podľa serveru BBC považuje za dobré znamenie. Iránska agentúra Fars napísala, že v prípade nenastal žiadny nový vývoj.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #väzenie #Irán #Hasan Rúhání #Boris Johnson #Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová