V Osle a Štokholme odovzdali Nobelove ceny

Predstavitelia Medzinárodnej kampane za zrušenie jadrových zbraní (ICAN) si na ceremoniáli v nórskej metropole Oslo prevzali Nobelovu cenu za mier.

10.12.2017 21:01
debata (13)

Organizácia dostala ocenenie za upozorňovanie na katastrofické humanitárne dôsledky akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za svoje priekopnícke úsilie o dosiahnutie zákazu takýchto zbraní. V Štokholme boli o niekoľko hodín neskôr odovzdané ostatné tohtoročné Nobelove ceny – za fyziku, chémiu, lekárstvo, literatúru a ekonomiku.

Prišla aj žena, ktorá prežila Hirošimu

Ceremoniál odovzdania Nobelových cien sa každoročne odohráva v deň výročia úmrtia zakladateľa tohto ocenenia – Alfreda Nobela. V koncertnej sále vo švédskej metropole jedenásť prítomných laureátov prevzalo z rúk kráľa Carla XVI. Gustafa zlatú medailu, diplom a príslušný šek. Obdobný ceremoniál sa v Osle uskutočnil v prítomnosti ženy, ktorá prežila americký atómový útok na Hirošimu v roku 1945.

Nobelovu cenu mieru za protijadrovú skupinu... Foto: SITA/AP, Berit Roald
nobel, ican, Fihnová, Thurlowová Nobelovu cenu mieru za protijadrovú skupinu prevzala v nedeľu šéfka kampane Beatrice Fihnová (vpravo) a osemdesiatpäťročná aktivistka Satsuko Thurlowová, ktorá zažila výbuch jadrovej bomby v Hirošime. Vľavo šéfka Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová.

ICAN sa zaslúžila o vznik Zmluvy o zákaze jadrových zbraní, ktorú tento rok v júli na pôde OSN podporilo 122 krajín. Zmluva, ku ktorej sa však nepripojili jadrové mocnosti (napríklad USA, Británia alebo Francúzska), ale aj niektoré ďalšie krajiny, má slúžiť ako súčasť diplomatického tlaku zameraného na presadenie celosvetového nukleárneho odzbrojenia. Jej odporcovia tvrdia, že rovnaký cieľ možno dosiahnuť aj v rámci medzinárodnej zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

Svet nebude nikdy v bezpečí, kým na ňom sú jadrové zbrane

Cenu za protijadrovú skupinu prevzala šéfka kampane Beatrice Fihnová a osemdesiatpäťročná aktivistka Satsuko Thurlowová, ktorá zažila výbuch jadrovej bomby v Hirošime, napísala agentúra DPA.

„Hlavným posolstvom ICAN je, že svet nebude nikdy v bezpečí, kým na ňom sú jadrové zbrane,“ uviedla Fihnová pri prevzatí ceny.

Fihnová pred ceremoniáli vo svojom vyhlásení jadrové mocnosti vyzvala, aby zmluvu o zákaze jadrových zbraní prijali a zabránili tak konci ľudstva. „(Zmluva) poskytuje (možnosť) voľby. Voľby medzi dvoma koncami: koncu jadrových zbraní a konci nás (ľudí),“ cituje agentúra Reuters vyhlásenie.

Kľúčoví diplomati neprišli, boli aj na dovolenke

Agentúra TASS pripomenula, že aj ruskí zástupcovia označili Zmluvu o zákaze jadrových zbraní za chybu, pretože vznikla v zhone a v rozpore s existujúcimi dohodami. Ceremoniálu v Osle sa odmietli zúčastniť veľvyslanci Británie, Francúzska, Ruska a USA, zatiaľ čo veľvyslanci Číny, Indie a Pakistanu boli na dovolenke.

Cenu za chémiu získali Švajčiar Jacques Dubochet, Američan narodený v Nemecku Joachim Frank a Brit Richard Henderson za vývoj kryoelektrónovej mikroskopie, modernej zobrazovacej metódy, ktorá zjednodušuje a zlepšuje viditeľnosť biomolekúl.

Za kľúčový príspevok k pozorovaniu gravitačných vĺn vo vesmíre dostala Nobelovu cenu za fyziku trojica Američanov Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne. Podobne cenu za fyziológiu a lekárstvo dostala trojica Američanov Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young, a to za výskum v oblasti chronobiológie, ktorá sa zaoberá biologickými rytmami živých organizmov.

Laureátom aj priekopník behaviorálnej ekonómie

Nobelovu cenu za literatúru má britský spisovateľ japonského pôvodu Kazuo Ishiguro, ktorého najznámejším dielom je román Súmrak dňa. Čerstvý nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Richard Thaler zase premenil tvár ekonomickej vedy skúmaním psychologických faktorov, ktoré stoja za rozhodovaním ľudí v ekonomike, a stal sa jedným z priekopníkov behaviorálnej ekonómie.

S cenou sa spája aj finančná odmena, ktorá momentálne činí deväť miliónov švédskych korún (asi 900-tisíc eur). V prípade viacerých vyznamenaných v jednej kategórii sa odmena rovnomerne delí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Nobelov výbor #nobelista #ICAN