Na Kórejskom polostrove hrozí otvorený konflikt, uviedol Lavrov

Rusko, India a Čína sú proti stupňovaniu napätia na Kórejskom polostrove.

11.12.2017 12:23
lavrov, wang i, Svarádžová Foto: ,
V Dillí sa na rokovaní zišli ministri zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov (vľavo), Číny Wang I a Indie Sušma Svarádžová.
debata (16)

Po schôdzke ministrov zahraničia uvedených troch krajín to v Dillí vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Podľa neho hrozí nebezpečenstvo, že v oblasti vypukne otvorený konflikt.

Severná Kórea uskutočnila v septembri svoju šiestu a zatiaľ najsilnejšiu jadrovú skúšku. V poslednej dobe uskutočnila tiež sériu raketových testov. Koncom novembra otestovala raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. USA následne vyzvali svet, aby s Pchjongjangom prerušil všetky styky.

Minulý týždeň americké a juhokórejské vojenské letectvo uskutočnili pri brehoch Kórejského polostrova rozsiahle spoločné manévre. Konali sa napriek výzvam Ruska a Číny, ktoré požadujú zastavenie takýchto veľkých cvičení s tým, že stupňujú napätie v oblasti.

V Dillí sa v pondelok na pojednávaní zišli ministri zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov, Číny Wang I a Indie Sušma Svarádžová. „Konfliktná situácia na Kórejskom polostrove sa dá vyriešiť len politickou a diplomatickou cestou v súlade s návrhmi Ruska a Číny,“ povedal Lavrov v Dillí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #Sergej Lavrov #Kórejský polostrov