Kyjevský súd prepustil Saakašviliho na slobodu

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorého v piatok zatkla ukrajinská polícia, sa v pondelok postavil pred súd v Kyjeve.

11.12.2017 15:50 , aktualizované: 22:29
Saakašvili Foto: ,
Michail Saakašvili počas súdneho pojednávania v Kyjeve.
debata (23)

Kyjevský súd zamietol žiadosť ukrajinskej prokuratúry o uvalení väzby vo forme domáceho väzenia na gruzínskeho exprezidenta a odvolaného ukrajinského gubernátora Michaila Saakašviliho.

Preplnená súdna sieň, kde boli okrem novinárov aj Saakašviliho stúpenci, na rozhodnutie sudkyne Larysy Cokolovej reagovala potleskom. Saakašvili potom novinárom povedal, že chce pokračovať v boji proti oligarchické vláde na Ukrajine.

Saakašvili na protest proti svojmu zadržiavaniu držal od piatka hladovku a po prepustení na otázku, čo spraví na slobode ako prvé, odvetil, že sa pôjde domov najesť.

Saakašvili na súde spieval hymnu a označil sa za vojnového zajatca

Gruzínsky exprezident sa pred kyjevským súdom označil za vojnového zajatca. „Nepovažujem sa za zadržaného. Považujem sa za vojnového zajatca. Považujem sa za zajatca ukrajinských oligarchov a (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Som vojnový zajatec. Skutočne. Pretože oni vedú vojnu proti Ukrajine,“ citovala agentúra Saakašviliho, ktorý počas súdneho pojednávania zaspieval ukrajinskú a gruzínsku hymnu.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko predtým oznámil, že jeho vyšetrovatelia majú dôkazy o tom, že Saakašviliho zástupca prijal finančnú podporu vo výške 500-tisíc dolárov od ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina, s cieľom financovať protesty proti prezidentovi Porošenkovi. Saakašvili obvinenia ukrajinských úradov odmieta.

Politikov právny zástupca v sobotu uviedol, že jeho klient v cele napísal stanovisko, v ktorom vyzýva ľudí, „aby sa nebáli a v nedeľu zorganizovali mierový protest“ za odvolanie Porošenka. Jeho výzvu aj splnili. Saakašvili takisto vyhlásil, že bude držať hladovku.

Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

Protesty za odvolanie Petra Porošenka.
23 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Kyjev #Julija Tymošenková #Ukrajina #Michail Saakašvili