Klaus označil rozdelenie federácie za 'soft', Mečiar: Nechceli sme ostať na 'prsníku' ČR

Sledujte s nami besedu bývalých premiérov Slovenska a Českej republiky Vladimíra Mečiara a Václava Klausa.

11.12.2017 17:00 , aktualizované: 17:46
mečiar, klaus Foto: ,
Bývalí premiéri Slovenska a Česka Vladimír Mečiar a Václav Klaus.
debata (160)

Akciu pri príležitosti blížiaceho sa 25. výročia vzniku samostatných republík Slovenska a Česka organizuje Inštitút Václava Klausa.

Seminár prebieha v novej budove Národného múzea v Prahe.

Václav Klaus v úvode besedy uviedol, že „považuje za niečo unikátne, že sa bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara podarilo dostať do Prahy, v ktorej nebol 19 rokov.“

Väčšina delení štátov bola v minulosti podľa Klausa deleniami chaotickými s veľkými finančnými nákladmi a aj s veľkým počtom obetí. Klaus spomenul nielen rozpad Juhoslávie, ale aj rozpad Sovietskeho zväzu. Spomenul aj súčasné problémy vo Veľkej Británii (Brexit) či v Španielsku, v ktorom sa o samostatnosť snažilo Katalánsko.

Rozdelenie spoločnej federácie označil Klaus za „soft“, teda jemnú. „Slováci a Česi k sebe necítili nevraživosť k sebe ani vtedy a necítia ju ani dnes,“ dodal Klaus.

Klaus: Bez Mečiara by proces rozpadu nedopadol tak dobre

„Česká strana si mesiace pred rozpadom federácie začala uvedomovať umelosť a neudržateľnosť celého projektu Československa. Všetko obnažil až pád komunizmu a všetkých tabu v spoločnosti,“ uviedol Klaus.

„Pred voľbami v roku 1992 sa česká politická elita nezaoberala prípravami na rozpad federácie. To isté ale nemôžem povedať o slovenskej strane. Voľby ale rozdali karty tak, že najsilnejší mandát dostali strany, ktoré presadzovali rozpad Československa a teda HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom,“ povedal Klaus a dodal, že „spolu s Mečiarom sme rozhodnutie voličov akceptovali a boli sme pripravení rokovať o rozpade.“

Vtedajší český premiér bol tak pripravený rokovať o rozdelení so slovenskou stranou.

Klaus zároveň poďakoval Mečiarovi za jeho vklad do rozpadu federácie. „Bez neho by proces rozdelenia nemohol dopadnúť tak dobre, ako dopadol,“ povedal na záver svojho vystúpenia Klaus.

Rozpad sa podľa Mečiara nezrodil pod stromom

Vladimír Mečiar na začiatku svojho vystúpenia povedal, že „po každom rokovaní som bol o dve-tri kilá ľahší. Do každého kola vyjednávaní som išiel s maximálnym sústredením.“

Vtedajší premiér slovenskej strany uviedol, že rozpad sa nezrodil „pod stromom v Brne, ale bol výsledkom dlhodobého procesu, ktorý začal už v roku 1848.“

Vývoj na Slovensku viedol až do roku 1968, kedy si podľa Mečiara povedali, že „je načase, aby Slováci získali časť demokratického zriadenia.“

„Názory dozrievali, Slovensko stále za Českom zaostávalo, nielen priemyselne. Keď prišiel rok 1989 a otvoril sa prúd rôznych názorov, vtedajší prezident Václav Havel počas prejavu v USA informoval o pozastavení priemyselnej vyroby, ktorý zo dňa na deň pripravil o pracu 100-tisíc Slovákov. V priebehu roka to bolo 360-tisíc,“ povedal Mečiar v Prahe.

Mečiar: Nechceli sme ostať na ‚prsníku‘ Česka

V roku 1991 sa podľa slov Mečiara pokúsil exprezident Havel postaviť Slovensko do fašistickej polohy. „Reprezentácia, ktorá bola vtedy pri moci, zlyhala,“ uviedol.

„Až prišli rozhovory v roku 1992. Boli to rokovania ťažké, delegácie mali čo robiť. Politická vôľa či na jednej alebo druhej strane bola veľmi malá. Jediný, kto sa vo veci rozdelenia federácie správal vecne, bol premiér Klaus,“ uviedol počas besedy Mečiar.

Mečiar povedal, že „nemám rád definíciu, že sme rozdelili štát. Federácia nefungovala dobre a preto išlo o to, ako zachovať dobré vzťahy Čechov a Slovákov. Rozdelením vznikli nové lepšie vzťahy medzi dvoma suverénnymi štátmi.“

„Ktoré dva štáty ako Slovensko a Česko majú v Európe k sebe bližšie? Žiadne,“ odpovedal si sám Vladimír Mečiar.

„Nechceli sme ostať na ‚prsníku‘ Českej republiky ale chceli sme ísť vlastnou cestou. Proces, na ktorý sme sa vydali, pomohol našej krajine,“ uviedol Mečiar na záver svojho vstupu v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Vladimír Mečiar #Václav Klaus #rozpad československa