Merkelová chce rýchle rozhovory o vláde s SPD

Svet čaká na to, že Nemecko bude schopné konať, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU).

11.12.2017 17:17
debata (1)

Chce preto, aby nadchádzajúce rozhovory o vláde so sociálnou demokraciou (SPD) boli rýchle. Žiadne konkrétne termíny ale na tlačovej konferencii v Berlíne neuviedla a znovu sa vyslovila proti variante menšinovej vlády CDU/CSU.

Rokovania o vláde medzi CDU/CSU a SPD, ktorá ho dlho odmietala, začne túto stredu. Sociálni demokrati potom v piatok rozhodnú o tom, či začnú takzvané sondovacie rozhovory. Merkelová chce, aby sa rozhovory viedli predovšetkým s ohľadom na to, čo potrebuje Nemecko a aký druh Nemecka potrebuje Európa.

Premiérka pripustila, že CDU/CSU a SPD delia názory na niektoré otázky, zároveň ale vidí rad bodov, na ktorých sa zhodnú, vrátane podpory rodín, pomoc ľuďom s nízkymi a strednými príjmami alebo nutnosť pokročiť v digitalizácii.

Naopak jednou z tém, kde sa prejavujú rozdiely, je migrácia. Merkelová vyjadrila presvedčenie, že práve pocit voličov, že štát ešte migráciu nedokáže dostatočne regulovať, prispel k prepadu CDU/CSU v septembrových parlamentných voľbách. Zmienila sa aj o vtedajšom nejednotnom postoji oboch týchto strán k téme. O to dôležitejšie je podľa nej, že sa teraz obe strany zhodujú na opatreniach, ktoré chcú presadiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová