Poľský prezident vymenoval novú vládu premiéra Morawieckého

Poľský prezident Andrzej Duda vymenoval novú vládu, ktorú teraz povedie doterajší minister financií a rozvoja Mateusz Morawiecki.

11.12.2017 18:54
szydlo, Morawiecki Foto: ,
Odstupujúci ministri kabinetu Beaty Szydlovej (druhá zľava) a nový poľský premiér Mateusz Morawiecki (prvý zľava) počas menovania novej vlády.
debata

Vo funkcii premiéra nahradil Beatu Szydlovú, ktorá ale v kabinete zostáva ako vicepremiérka. Všetci členovia kabinetu po vymenovaní zložili prísahu.

Vo vláde nastali aj ďalšie zmeny, pričom niektorí ministri do poslednej chvíle nevedeli, či na svojom mieste zostanú. Jasné tiež nebolo, kto Morawieckého nahradí na jeho ministerskom poste. Nakoniec bude premiérom ďalej riadiť svoje doterajšie ministerstva financií a rozvoja.

Na zmene na čele vlády sa dohodli špičky vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) minulý týždeň vo štvrtok večer. Avšak o tom, že Szydlová z premiérskeho kresla na želanie vodcu PiS Jaroslawa Kaczyńského odíde, sa už nejakú dobu intenzívne hovorilo.

Szydlová ako tvár nezhôd

Zmeny vo vláde vysvetlila vo štvrtok hovorkyňa PiS Beata Mazureková tým, že medzinárodná a domáca situácia predstavujú „trošku iné výzvy“, čo vyžaduje „zmeny nielen ministrov, ale aj vedenia vlády“. O aké výzvy ide, nevysvetlila. Strana sa však chystá na nadchádzajúcu sériu volieb: budúci rok sa uskutočnia miestne voľby, v roku 2019 parlamentné a v roku 2020 prezidentské.

Zjavné je aj to, že Szydlová je chtiac-nechtiac „tvárou“ doterajších nezhôd medzi Varšavou a Európskou komisiou, a bývalý úspešný bankár Morawiecki, ovládajúci cudzie jazyky, by mohol byť pre Brusel prijateľnejším partnerom pre komunikáciu.

Morawiecki chce s programovým vyhlásením v parlamente vystúpiť už v utorok, keď by tiež zákonodarcovia mali hlasovať o vyslovení dôvery vláde. Vzhľadom k tomu, že PiS má v parlamente väčšinu, sa očakáva schválenie nového kabinetu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #poľská vláda #Andrzej Duda #Beata Szydlová #PiS #Mateusz Morawiecki