Argentína sa obrátila na nemeckú stranu. Vyšetruje možnú korupciu v prípade zmiznutej ponorky

Argentínsky parlament vyšetruje podozrenie z korupcie v prípade generálnej opravy argentínskej ponorky, ktorá so 44 ľuďmi na palube zmizla pred mesiacom v južnom Atlantiku.

12.12.2017 09:45
argentina, pochod, ponorka Foto: ,
Príbuzní námorníkov zo stratenej ponorky usporiadali protestný pochod pri námornej základni Mar del Plata v Argentíne.
debata (1)

Parlamentná komisia sa preto obrátila na nemecké ministerstvo vnútra kvôli informáciám o dvoch nemeckých firmách, ktoré sa podieľali na oprave batérií ponorky. Práve tie mohli byť príčinou nehody. Informoval o tom španielsky denník El País.

„Existuje podozrenie na úplatky za účelom získania zákazky na opravu ponorky San Juan, máme podozrenie, že v tom figurujú nemecké firmy,“ povedala Cornelia Schmidtová-Liermannová, ktorá predsedá komisii pre zahraničné záležitosti argentínskeho parlamentu. Dodala, že podozrenie sa týka výmeny batérií. Práve s nimi hlásila ponorka problém pri svojom poslednom kontakte so základňou 15. novembra. Podozrenie na korupciu má aj argentínsky minister obrany Oscar Aguada, podľa ktorého sa už skôr objavila sťažnosť na korupciu aj na argentínskom súde. „Bolo to ale zametené pod koberec a nikdy sa to nevyšetrilo. Hovorilo sa aj o tom, že použité materiály neboli kvalitné a nespĺňali normy,“ povedal Aguado tlače.

Nemecké ministerstvo vnútra v nedeľu potvrdilo, že dostalo žiadosť o informácie od argetinskej parlamentnej komisie. Tá reagovala na správy nemeckej verejnoprávnej televízie ARD o možnej korupcii v prípade získania zákazky na opravu ponorky San Juan. Tej sa mala podľa jej bývalého zamestnanca dopustiť nemecká firma Ferrostaal, ktorá ale obvinenia odmietla.

Miliónové kontrakty

Druhou nemeckou spoločnosťou, ktorú španielsky denník El País v tejto súvislosti menoval ako podozrivú, je firma EnerSys-Haker, vyrábajúca batérie. Tá sa zatiaľ ku kauze podľa španielskeho denníka nevyjadrila. Šéfka parlamentnej komisie Schmidtová-Liermannová však uviedla, že nevie, či batérie pochádzali z Nemecka, či z inej krajiny. Podľa ministra obrany možno neboli nové, ale repasované.

Mená dvoch firiem už skôr priniesla bavorská rozhlasová a televízna stanica Bayerische Rundfunk. Podľa nej Ferrostaal a EnerSys-Hawker získali kontrakt za 5,1 milióna eur na 964 batérií a mali údajne kvôli tomu dať úplatok.

Nemecká výroba

Zmiznutá argentínska ponorka San Juan, po ktorej stále márne pátra niekoľko medzinárodných tímov, bola nemeckej výroby. Do služby argentínskej armády bola zapojená v roku 1985 a v rokoch 2007 až 2014 prešla generálnou opravou, ktorá sa vliekla kvôli nedostatku financií z argentínskeho rozpočtu.

Podľa poslednej správy, ktorú kapitán ponorky vyslal na základňu pred zmiznutím 15. novembra, sa ponorke dostala do ventilácie k batériám voda. Tá spôsobila skrat a požiar batérií. Ponorka ešte hlásila, že pokračuje v plavbe na oddelený pohon. Podľa expertov mohol požiar spotrebovať väčšie množstvo vzduchu a mohlo dôjsť k implózii, čo je opak explózie a znamená zrútenie objektu do seba kvôli nedostatočnému vyrovnaniu tlakov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Nemecko #Argentína #ponorka