’Dajte si pauzu od sociálnych médií,’ vyzval bývalý viceprezident Facebooku

Sociálne médiá ničia základy fungovania spoločnosti a ľudia by si od nich mali dať pauzu. Takto sa počas vystúpenia na Stanfordskej univerzite vyjadril bývalý viceprezident spoločnosti Facebook pre rast užívateľské komunity Chamath Palihapitiya. Dodal, že za to, aké prostredie pomohol vytvoriť, cíti obrovskú vinu.

12.12.2017 13:47
debata (9)

Palihapitiya pred akademikmi na Stanforde vystúpil už v novembri, až v pondelok si však jeho slová začali všímať. Zaradil sa tak k ďalším bývalým funkcionárom Facebooku, ktorí v poslednom čase verejne kritizovali svojho predchádzajúceho zamestnávateľa.

Bývalý produktový manažér Antonio García Martínez sa nechal počuť, že Facebook klame o svojej schopnosti ovplyvňovať jednotlivca s pomocou dát, ktoré o užívateľoch zhromažďuje. Jeden zo zakladateľov kalifornskej firmy Sean Parker potom v novembri uviedol, že platforma ťaží zo „slabín psychológie človeka“.

„Myslím, že sme všetci v kútiku duše vedeli, že sa môže stať niečo zlé, aj keď sme si nahovárali, že asi žiadne naozaj zlé nechcené následky nebudú,“ opísal začiatky najväčšej sociálnej siete jej bývalý manažér Palihapitiya, súčasný riaditeľ investičnej firmy Social Capital.

Žiadna spolupráca: Dezinformácie a nepravdy

Kriticky sa pritom nevyjadroval len voči Facebooku, ale voči širšiemu prostrediu na internete založenom na „krátkodobých obvodoch“ uspokojenia zo spätnej väzby. Ani podľa neho nejde len o problém americkej spoločnosti, kde je moc sociálnych sietí aktuálne horúcou témou pre údajnú kampaň Ruska pred poslednými prezidentskými voľbami. „Žiadna občianska debata, žiadna spolupráca: dezinformácie a nepravdy. (…) Je to globálny problém,“ usudzuje podnikateľ pôvodom zo Srí Lanky, ktorý vo Facebooku pôsobil od roku 2007 do roku 2011.

Uviedol potom ako príklad májový incident z Indie, kde falošné správy o únosoch rozšírené prostredníctvom aplikácie WhatsApp vyústili do zlynčovania siedmich ľudí. Palihapitiya sa však obáva, že manipulácia ľudí je možno ešte v oveľa väčšom meradle.

„Neuvedomujete si to, ale ste programovaní,“ povedal. Sám vraj používanie Facebooku obmedzil na najmenšiu možnú mieru a jeho deti „nemajú dovolené tie sračky používať“. Palihapitiya zároveň vyzval verejnosť, aby si od sociálnych médií dala „poriadnu pauzu“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne médiá #psychika #ovplyvňovanie #dezinformácia