Čína údajne stavia pri hranici s KĽDR utečenecké tábory

Čína údajne buduje pri svojej hranici so Severnou Kóreou sieť utečeneckých táborov. Napísal to britský denník The Guardian s tým, že Peking sa takto pripravuje na možný príliv utečencov, ak by režim severokórejského diktátora Kim Čong-una padol a KĽDR zachvátil chaos či priamo ozbrojený konflikt.

12.12.2017 14:01
vojak, koza, KĽDR, Severná Kórea Foto: ,
Gestikulujúci vojak armády Severnej Kórey drží kozu na ostrove Hwanggumpyong, ktorý sa nachádza uprostred rieky Yalu, na skok od čínskej hranice.
debata (26)

Správu o tajnej výstavbe najmenej piatich utečeneckých táborov pri 1 416 kilometrov dlhej hranici Číny a KĽDR zverejnil ako prvý minulý týždeň denník Financial Times s odvolaním sa na interný dokument, ktorý unikol z čínskej štátnej telekomunikačnej spoločnosti China Mobile. Tá podľa všetkého dostala za úlohu zabezpečiť pre tieto tábory internetové služby.

Tábory podľa spomínaného dokumentu budujú v čínskej provincii Ťi-lin. „Vzhľadom na cezhraničné napätie … komunistická strana a vláda okresu Čchang-paj navrhli zriadiť až päť utečeneckých táborov v tomto okrese,“ píše sa v texte, ktorého pravdivosť The Guardian nemohol overiť.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí odmietol v pondelok existenciu táborov potvrdiť, zároveň však ich výstavbu nepoprel. „Žiadnu takúto správu som nevidel,“ povedal hovorca Lu Kchang novinárom.

Podľa denníka The Guardian výstavba táborov odráža rastúce obavy Pekingu z potenciálnej politickej nestability, či dokonca kolapsu režimu v Severnej Kórei.

KĽDR uskutočnila v septembri svoju šiestu a zatiaľ najsilnejší jadrovú skúšku. V poslednom čase uskutočnila tiež sériu raketových testov. Koncom novembra otestovala raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. USA následne vyzvali svet, aby s Pchjongjangom prerušil všetky styky.

Expert na Severnú Kóreu Čcheng Siao-che, ktorý pôsobí na univerzite v Pekingu, uviedol, že nemôže pravosť dokumentu potvrdiť, ale že by bolo od Číny nezodpovedné, ak by takéto prípravy nepodnikala.

„Napätie na Kórejskom polostrove je vysoké … je na pokraji vojny. A ako veľmoc a susedná krajina by Čína mala mať pripravené plány na všetky eventuality,“ do­dal.

Minulý týždeň oficiálny denník v čínskej provincii Ťi-lin, ktorá je najbližšie severokórejskej základni slúžiace k jadrovým testom, uverejnil celostránkový článok s radami, ako reagovať v prípade jadrovej katastrofy. Pri takejto udalosti sú užitočným pomocníkom jódové tablety, ochranné masky a mydlo, napísal Ťilinský denník.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #migrácia #jadrová bezpečnosť