Po explózii obnovili všetky tranzitné linky plynovodu v Rakúsku

Po výbuchu terminálu neďaleko Bratislavy boli ešte v utorok pred polnocou obnovené hlavné tranzitné linky plynovodu.

13.12.2017 08:05 , aktualizované: 08:38
AUSTRIA-BLAST/ Foto: ,
Pri rakúskej obci Baumgarten an der March neďaleko hraníc so Slovenskom v utorok ráno vybuchol plynový terminál.
debata (5)
Všetky tranzitné linky hlavného rakúskeho plynovodu boli po utorkovej explózii pred polnocou obnovené. Uviedol to dnes riaditeľ spoločnosti Gas Connect Austria. „Môžem potvrdiť, že sme v utorok pred polnocou znovu sprevádzkovali všetky tranzitné linky a že fungujú na 100 percent,“ povedal Harald Stindl rakúskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti ORF.

Explózia plynového terminálu vo východorakouskej obci Baumgarten an der March v blízkosti slovenských hraníc si vyžiadala život jedného človeka. Dve desiatky ľudí utrpeli prevažne ľahšie zranenia.

Baumgartenský terminál je dôležitým skladiskom a uzlom pre distribúciu zemného plynu prichádzajúceho do Rakúska z Ruska a Nórska. S ročnou kapacitou 40 miliárd kubických metrov je toto zariadenie, uvedené do prevádzky v roku 1959, jedným z hlavných plynových stredísk strednej Európy. Plynom zásobuje na príklad Nemecko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Taliansko.

pre požiar bol uzavretý tranzit plynu do Rakúska cez Slovensko a prerušené boli dodávky ruského plynu do Talianska či Chorvátska. Taliansko prinútila utorková explózia vyhlásiť stav núdze.

Správa o výbuchu sa odrazila v raste cien plynu. V Taliansku ceny na veľkoobchodnom trhu s dodávkou na budúci deň stúpli o 97 percent na rekordných 47 eur za megawatthodinu. V Británii, ktorá je najväčším európskym trhom s plynom, sa cena plynu s okamžitým dodaním zvýšila o 35 percent na 92 pencí za termálnou jednotu, najviac od roku 2013.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plyn #tranzit plynu