Rúhaní vyzval moslimov na zjednotenie proti 'sionistickému režimu' Izraela

Jordánsky kráľ Abdalláh II. odmietol akýkoľvek pokus o zmenu statusu Jeruzalema a posvätných miest.

13.12.2017 10:25 , aktualizované: 12:07
debata (23)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan reagoval na vyhlásenie Donalda Trumpa, ktorý uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Erdogan na summite islamských krajín vyzval svetové mocnosti, aby uznali Jeruzalem za hlavné mesto Palestíny. Informovala o tom agentúra Reuters. Reagoval tak na to, že americký prezident Donald Trump sa minulý týždeň rozhodol uznať Jeruzalem za metropolu Izraela.

Erdgoan v úvodnom prejave na mimoriadnom zasadnutí Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v Istanbule povedal, že rozhodnutie USA je odmenou za izraelské „teroristické činy“. Erdogan zdôraznil, že Izrael je okupačným a teroristickým štátom.

Zmenu štatútu Jeruzalema, ktorý nebol z medzinárodne-politického hľadiska doriešený, a to v neprospech Palestínčanov, označil Erdogan za prekročenie medze, za ktorú moslimské štáty nemienia ustúpiť. Preto vyzval USA, aby zvrátili svoje „nelegálne a provokatívne rozhodnutie“.

Erdogan tiež povedal, že je nevyhnutné urýchliť proces zaradenia palestínskej autonómie do všetkých medzinárodných zmlúv.

Palestínsky vodca Mahmúd Abbás, ktorý ovláda palestínske územia na Západnom brehu Jordánu, na konferencii vyhlásil, že „celý svet“ odmieta Trumpov krok.

Iránsky prezident Hasan Rúhaní vyzval moslimský svet, aby sa zjednotil proti ‚sionistickému režimu‘ Izraela a zároveň vyzval krajiny Blízkeho východu, aby problémy v regióne vyriešili dialógom.

Rúhaní uviedol, že jadrový program Jeruzalema je hrozbou pre celý svet. Jordánsky kráľ Abdalláh II. odmietol akýkoľvek pokus o zmenu statusu Jeruzalema a posvätných miest a dodal, že región nebude mať mier, kým nebude vyriešený izraelsko-palestínsky konflikt.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #Donald Trump