Rusko a Čína vítajú ochotu USA rokovať s KĽDR bez podmienok

Rusko a Čína privítali utorkové vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Rexa Tillerson, že Spojené štáty sú ochotné začať priame rokovania so Severnou Kóreou bez predbežných podmienok. Agentúra Reuters Tillersonovo vyhlásenie označila za ústup od kľúčovej americkej požiadavky, že KĽDR musí najprv prijať tému zrušenia jej jadrového arzenálu ako súčasť vyjednávania.

13.12.2017 10:50
tillerson Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.
debata (9)

Ruskú reakciu tlmočil podľa agentúry Interfax námestník šéfa ruskej diplomacie Sergej Rjabkov. Podobne sa vyjadril na pravidelnom brífingu aj hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang.

Do severokórejskej metropoly Pchjongjang medzitým dorazila delegácia ruského ministerstva obrany. Účel ich návštevy zatiaľ nie je známy. Od vypuknutia krízy medzi USA a KĽDR kvôli severokórejským jadrovým a raketovým skúškam ale sever Kórejského polostrova už navštívilo niekoľko zástupcov Ruska a Číny, aby so severokórejským vedením konzultovali situáciu.

Tillerson v prejave na pôde zahraničnopoli­tickej organizácie Atlantic Council v utorok však upozornil, že USA sú pripravené zasiahnuť voči KĽDR aj vojensky. Vojenské riešenie by však vraj považoval za osobné zlyhanie.

Prezident USA Donald Trump niekoľkokrát uviedol, že pokiaľ bude KĽDR ohrozovať Spojené štáty, Washington nebude mať inú možnosť, než Severnú Kóreu úplne zničiť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #KĽDR #Rex Tillerson