Španielsky kontrolný úrad obstavil dom expremiéra Katalánska Masa

Španielsky najvyšší kontrolný úrad v utorok nariadil zablokovať dom bývalého katalánskeho premiéra Artura Masa a nehnuteľnosti niekoľkých jeho bývalých spolupracovníkov. Ide o predbežné opatrenie, pokiaľ nebude právoplatne uzavretý prípad, v ktorom sú títo katalánski politici obvinení zo zneužitia verejných prostriedkov na usporiadanie nezáväzného hlasovania o nezávislosti Katalánska v novembri 2014.

13.12.2017 11:18 , aktualizované: 12:54
Artur Mas Foto: ,
Katalánsky expremiér Artur Mas.
debata (14)

Verdikt kontrolného úradu znamená, že politici môžu vo svojich nehnuteľnostiach ďalej bývať, nesmú ich však predať, ani ich inak prevádzať na iné osoby, kým sa v prípade právoplatne nerozhodne. Domy im zabavia v prípade, že ich uznajú za vinných.

Dôvodom rozhodnutia je suma takmer 5,3 milióna eur, ktorú súd nariadil zložiť do vyriešenia prípadu. Mas a jeho niekdajší spolupracovníci doteraz zaplatili len 2,9 milióna eur. Obhajoba požiadala o zníženie celkovej sumy o 3,1 milióna eur, čo je suma, za ktorú podľa súdu nakúpili počítače na sčítanie hlasov. Tie však zostali majetkom katalánskeho ministerstva školstva.

Okrem Masovho domu v Barcelone nariadil kontrolný úrad zablokovať aj niekoľko nehnuteľností bývalého hovorcu katalánskej vlády Franceska Homs a exministerka Joany Ortegové a Irene Rigauové a tiež bývalého generálneho tajomníka úradu katalánskeho premiéra Jordiho Vilajoanu.

Tresty za nezávislosť

Masovi, ktorý stál na čele vlády katalánskej samosprávy od decembra 2010 do januára 2016, tento rok v marci španielsky súd zakázal na dva roky zastávať verejnú funkciu. Bývalej ministerke Rigauovej to isté zakázal na rok a pol a exministerke Ortegovej na rok a deväť mesiacov.

Katalánska vláda napriek zákazu, ktorý vydal ústavný súd, usporiadala v roku 2014 nezáväzné hlasovanie o nezávislosti, v ktorom sa pre odtrhnutie od zvyšku Španielska vyslovilo približne 80 percent hlasujúcich. Účasť však predstavovala len asi 40 percent.

V súčasnosti sa španielske súdy zaoberajú obvineniami, ktoré bola vzniesli voči Masovmu nástupcovi vo funkcii Carlesovi Puigdemontovi a jeho vláde. Dôvodom je referendum o nezávislosti Katalánska z tohtoročného 1. októbra a následná rezolúcia o nezávislosti, ktorú katalánsky parlament prijal 27. októbra.

Prieskum: Ako vyzerajú preferencie pred voľbami

Separatistická strana Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorej sa doteraz prisudzovalo víťazstvo v regionálnych voľbách, v predvolebnom prieskumoch stráca. Na druhé miesto ju v najnovšom prieskume katalánskeho denníka El Nacional odsunula strana Ciudadanos, ktorá je proti odtrhnutiu Katalánska od Španielska.

Z prieskum ale tiež vyplýva, že absolútnu väčšinu v parlamente nezískajú ani separatisti, ani tradičné strany presadzujúce jednotu Španielska.

Ostatné prieskumy z posledných dní tiež ukazujú, že výsledky budú veľmi tesné a že zostavovanie vládnej koalície v Katalánsku bude ťažké. Jediné, v čom sa prieskumy zhodujú, je rekordná účasť. Očakáva sa, že na voľby do regionálneho parlamentu príde 21. decembra vyše 80 percent voličov. Pri posledných voľbách v septembri 2015 ich prišlo 75 percent.

O víťazstvo budú zrejme bojovať strana Ciudadanos, ktorej posledný prieskum prisúdil asi 23,6 percenta hlasov, a strana ERC. Táto strana, ktorej líder a exminister Oriol Junqueras je vo väzbe pre obvinenie zo vzbury za separatistické snahy predchádzajúcej vlády, by zatiaľ dostala 20,9 percenta hlasov.

Okolo 18 percent by podľa posledného prieskumu získala kandidátka Spoločne pre Katalánsko (JxCat) expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý je tiež obvinený zo vzbury, ale teraz sa zdržiava v Bruseli.

Pozrite sa, ako sa vyvíjal boj Katalánska za nezávislosť
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko