Zeman vymenoval Babišovu vládu

Prezident českej republiky Miloš Zeman vymenoval menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša.

13.12.2017 14:38 , aktualizované: 16:17
vláda Česko Foto: ,
Prezident Miloš Zeman v stredu vymenoval novú českú vládu.
debata (3)

V novej vláde budú: minister životného prostredia Richard Brabec, dopravy Dan Ťok, minister zahraničia Martin Stropnický, spravodlivosti Robert Pelikán, ministerka obrany Karla Šlechtová, ministerka pre rozvoj Klára Dostálová, ministerka financií Alena Schillerová, minister vnútra Lubomír Metnar, minister priemyslu Tomáš Hüner, ministerka práce Jaroslava Němcová, minister zdravotníctva Adam Vojtěch Ilja Šmíd, minister kultúry, minister pôdohospodárstva Jiří Milek a Robert Plaga, minister školstva.

Zeman novým ministrom povedal: „Občas vám tvrdia, že ste neplnohodnotná vláda, pretože ešte nemáte dôveru v Poslaneckej snemovni. Keď si prečítate Ústavu ČR, zistíte, že nepozná pojem neplnohodnotná vláda. Vláda je plnohodnotná okamihom, kedy ju vymenujem, čo sa práve stalo.“

Prezident poďakoval novým ministrom za spoluprácu: „Chcel by som im poďakovať za zaujímavú priateľskú a korektnú diskusiu, ktorá ma presvedčila, že veľmi dobre zapadnú do novo formovaného vládneho tímu.“

Bývalý minister financii Andrej Babiš oboznámil prezidenta Zemana so zložením svojej vlády pred dvomi týždňami. Prezident Babiša vymenoval za premiéra v stredu minulý týždeň.

O vymenovaní „menšinovej vlády s nezávislými odborníkmi“ informovala tiež agentúra AP, ktorá Babiša označila za „populistického miliardára“, známeho svojím zámerom „riadiť štát ako firmu“. Agentúra pripomína, že ANO v októbri v dolnej komore parlamentu získalo 78 kresiel z celkových 200 a že Babiš bol menovaný premiérom pred týždňom.

AP tiež uvádza, že Babiš sa postavil proti stanoveniu dátumu pre prijatie spoločnej meny eura a že odmieta kvótový systém EÚ na premiestňovanie migrantov. Taktiež píše, že Babiš čelí „obvineniu z podvodu, čo je dôvod, prečo sa so žiadnou z ostatných strán nedohodol na vytvorení koaličnej vlády s ANO“.

Vo voľbách do Poslaneckej snemovne, ktoré sa v Česku konali na konci októbra síce jasne vyhralo hnutie ANO doterajšieho ministra financií Andreja Babiša, avšak povolebné rokovania so stranami ukázali, že Babišovo hnutie nebude môcť zostaviť väčšinovú vládu, keďže väčšina strán, ktoré sa do Snemovne dostali, s ním odmietli spoluprácu.

Tusk zablahoželal Babišovi, teší sa vraj na spoluprácu

Predseda Európskej rady Donald Tusk zablahoželal novému českému premiérovi Andrejovi Babišovi k nástupu do funkcie. Uviedol, že sa teší na spoluprácu aj na stretnutie vo štvrtok na decembrovom summite Európskej únie.

„Verím, že vy a vaša vláda budete ďalej hrať v Európskej únii aktívnu a konštruktívnu úlohu,“ uviedol niekdajší poľský premiér Tusk, ktorý teraz okrem iného predsedá úniovým vrcholným schôdzkam. S Babišom sa vo štvrtok pred bruselským summitom zíde na bilaterálnom zoznamovacom rokovaní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman