CDU/CSU a SPD začali rokovať o novej nemeckej vláde

Konkrétnejšie rozhovory majú začať až v januári a ich výsledok je neistý.

13.12.2017 19:52
debata (1)

V Nemecku začalo rokovanie o vytvorení novej vlády medzi konzervatívnou úniou CDU/CSU a sociálnou demokraciou (SPD). Predpokladá sa, že na rokovaní strany zvážia rôzne východiská zo súčasnej komplikovanej situácie. Konkrétnejšie rozhovory majú začať až v januári a ich výsledok je neistý. Kým CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej je pre pokračovanie veľkej koalície, sociálni demokrati zvažujú aj ďalšie možnosti.

Jednou z nich je napríklad podpora menšinovej vlády CDU/CSU, ďalším variantom je potom voľnejšia koaličná spolupráca, pri ktorej by v niektorých otázkach mohli strany postupovať podľa svojho. Kancelárka Merkelová však považuje za najlepšiu možnosť veľkú koalíciu, ktorá by podľa nej ako jediná zabezpečila potrebnú stabilitu.

SPD sa pôvodne rozhovorov o kabinete vôbec zúčastniť nechcela, po krachu koaličného vyjednávania medzi CDU/CSU, Slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými ale svoj postoj zmenila. Napriek tomu je medzi radom sociálnych demokratov odpor k pokračovaniu veľkej koalície dobre viditeľný. Straníci preto budú rozhodovať o všetkých zásadných krokoch počas rokovaní. Už v piatok sa má vedenie SPD vyjadriť, či v januári začne sa sondovacími rozhovormi s CDU/CSU.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #CDU/CSU