Porošenko a Duda rokovali o histórii, varovali pred tlakom Ruska

Zosúladiť rozdielne názory na priebeh a odkaz druhej svetovej vojny sa v Charkove pokúsili ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho poľský partner Andrzej Duda.

13.12.2017 22:54
UKRAINE-POLAND/PRESIDENTS Foto: ,
Andrzej Duda a Petro Poroshenko
debata (45)

Hoci Varšava podporuje svojho východného suseda v boji proti nátlaku Ruska, vyčíta Kyjevu nedostatočnú úctu k pamiatke Poliakov zavraždených ukrajinskými nacionalistami počas vojnových udalostí.

Poľskí poslanci tento rok v lete označili vyvraždenie približne 100 000 Poliakov ukrajinskými banderovcami na západoukrajinskom Volyni za genocídu. Kyjev nad tým vyjadril poľutovanie. Poliaci vtedy tiež zabili mnoho Ukrajincov, odhady sa pohybujú od niekoľkých tisíc až po 20 000 ukrajin­ských obetí.

„Dejiny by nemali ovplyvniť strategickú povahu ukrajinsko-poľských vzťahov,“ vyhlásil Porošenko pri stretnutí s Dudom. „Strategické partnerstvo zostáva trvalou zahraničnopoli­tickou prioritou Kyjeva i Varšavy,“ dodal podľa agentúry Unian.

V názore na nutnosť ráznej obrany pred silnejúcim tlakom Moskvy sa obaja štátnici zhodli. „Poďakoval som (poľskému) prezidentovi za podporu zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny, ktorá sa prejavila od prvých minút nezákonnej anexie Krymu a od prvých minút ruskej agresie na východe nášho štátu,“ povedal Porošenko.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #Andrzej Duda