Buď ja, alebo chaos, odkázal Putin Rusom

Tri mesiace pred voľbami a týždeň po tom, čo potvrdil, že sa v nich bude uchádzať o štvrtý mandát hlavy štátu, ruský prezident Vladimir Putin odštartoval kampaň. Kulisu mu tvorilo 1 640 novinárov, ktorí sa akreditovali na jeho výročnú obriu tlačovú konferenciu. Trvala tri a trištvrte hodiny a naživo ju vysielali celoštátne ruské televízne a rozhlasové stanice.

15.12.2017 09:22 , aktualizované: 09:51
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (415)

Šéf Kremľa nepredstavil svoj volebný program ani neprezradil meno šéfa svojej kampane, potvrdil však to, s čím sa rátalo, že kandidovať bude ako nezávislý. Varoval tiež, čo by čakalo Rusko v prípade, keby k moci prišla opozícia: chaos, štátny prevrat a druhá Ukrajina. Putin, rovnako ako pred šiestimi rokmi, pôjde do marcových volieb ako nestranícky kandidát bez toho, aby svoje meno spájal s vládnym Jednotným Ruskom, ktoré svojho času zakladal. Ako však pripustil, dúfa v podporu nielen občanov, ale aj „politických strán“.

Pozrite si bilančnú tlačovú konferenciu v Moskve.

Prezident rozhodol nespájať svoju kandidatúru s vládnucou stranou preto, aby zvýraznil svoje postavenie všeľudového vodcu, ktorý stojí nad súperením politikov, zhodujú sa pozorovatelia. Putin má v Rusku stále obrovskú podporu, podľa prieskumov s jeho politikou dlhodobo súhlasia štyri pätiny občanov. Jeden z lídrov Jednotného Ruska, predseda dolnej komory parlamentu Viačeslav Volodin označil rozhodnutie hlavy štátu za absolútne logické. „Najpopulárnejší politik Ruska sa opiera o celú spoločnosť. Znova tak ukazuje, že na prvé miesto stavia záujmy štátu a občanov Ruska, ktoré u neho stoja nad straníckymi záujmami. Je prezidentom všetkých Rusov, nezávisle od ich straníckej príslušnosti,“ citoval Volodina portál Gazeta.ru.

Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia 18. marca

Prvé kolo prezidentských volieb v Rusku sa uskutoční v nedeľu 18. marca, prípadné druhé kolo o tri týždne neskôr. V piatok o tom rozhodla horná komora ruského parlamentu, ktorá tak zároveň oficiálne odštartovala predvolebnú kampaň, napísala agentúra Reuters. Jasným favoritom na víťazstvo je súčasná hlava štátu Vladimir Putin.

Najviditeľnejším Putinovým protivníkom je protikorupčný aktivista Alexej Navalnyj. Ten síce vyjadril zámer kandidovať, ale podľa ruských zákonov sa o vrcholnú funkciu uchádzať nemôže, pretože bol právoplatne odsúdený za spreneveru. Navalnyj ale proces považuje za politický a chce na úrady vyvinúť taký tlak, aby mu nakoniec kandidatúru umožnili.(ČTK)

K osudu premiéra Dmitrija Medvedeva, pre ktorého by podľa predpovedí viacerých analytikov mohli prezidentské voľby znamenať koniec pôsobenia vo vláde, sa Putin priamo nevyslovil. „Hovoriť o tom je predčasné, aj keď predbežné nápady mám,“ poznamenal prezident s tým, že Medvedevov kabinet pracuje „uspokojivo“.

Putina sa na tlačovke viacerí novinári pýtali na príčiny chýbajúcej politickej konkurencie. „Prečo v Ruskej federácii za takmer dvadsať rokov vašej vlády sa neobjavil normálny vplyvný opozičný kandidát, politik číslo 2?“ položil otázku Alexandr Junašev z televízie Life.

„Vari nie ja sám si mám pestovať konkurentov,“ reagoval prezident. „Keď hovoríme o opozícii – dôležité je nielen vykrikovať na námestiach a hovoriť o protiľudovom režime,“ dodal.

Chvíľu nato prezidentovi ostro oponovala Xenia Sobčaková, celebritná televízna moderátorka a dcéra niekdajšieho Putinovho mentora Anatolija Sobčaka, ktorá predminulý mesiac ohlásila záujem o prezidentskú kandidatúru. Do volieb chce ísť s heslom „proti všetkým“, aby dala možnosť voličom vyjadriť nespokojnosť s výberom medzi Putinom a nominantmi jeho bezzubej parlamentnej opozície.

„Povedali ste, že sám si konkurenciu vypestovať nemôžete. Ale ja si myslím, že vám už vyrástla, nik dozrievať nemusí. Ale u nás opozičným kandidátom buď zakážu účasť vo voľbách, alebo im pôsobia problémy,“ pripomenula Sobčaková osud najvýraznejšieho predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorého prezidentskú kandidatúru úrady odmietajú prijať s odôvodnením, že bol odsúdený za hospodársku trestnú činnosť. Sobčakova, vystupujúca v mene opozične ladenej televízie Dožď, označila procesy proti Navaľnému za zinscenované, čo podľa nej potvrdil aj medzinárodný súd, ktorého rozhodnutia sú záväzné aj pre Prusko a položila svoju otázku: "Keď si dnes opozičníkom, tak ťa alebo zabijú, alebo posadia. Prečo sa to tak deje?“

Putin reagoval konštatovaním, že opozícia musí prísť s jasným programov pozitívnych krokov a spomenul Sobčakovej heslo „proti všetkým“. „To je vari pozitívny program?“ opýtal sa. Keď opozícia nemá pozitívny program a dostane sa k moci, vyústi to do rozvratu, varoval šéf Kremľa, ktorý nielenže nespomenul, že iba deň predtým Navaľnyj zverejnil podrobne vypracovaný volebný program, ale ako zvyčajne ani raz nevypustil jeho meno z úst.

„Na margo osoby, ktorú ste spomínali, vy by ste chceli, aby u nás pobehoval taký pár – on a Saakašvili?“ spomenul Putin bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý v súčasnosti v Kyjeve organizuje pouličné protesty za zosadenie ukrajinského prezidenta, a dodal: „Ten, ktorého ste spomenuli, to je Saakašvili, len v ruskom vydaní. Chcete, aby sme prežívali od jedného majdanu k druhému? Chcete štátny prevrat? My nechceme druhé vydanie Ukrajiny v Rusku. Absolútna väčšina občanov to nechce a nedopustí,“ zdôraznil.

Argumenty, ktoré Putin použil pri zdôvodnení postupu úradov odmietajúcich pripustiť jeho vyzývateľa k voľbám, zaujali aj Navaľného. „Všimnite si, že Putin dnes prvý raz priamo priznal, že to, že ma nepustia do volieb, je premyslené politické rozhodnutie,“ napísal na Twitteri a dodal: „O všelijakých súdoch a ,odsúdení' už nik nehovorí. Ale vraj, my sme pri moci a rozhodli sme, že by to bolo škodlivé.“

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.
415 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Sýria #Vladimir Putin #Ukrajina #Donbas