Ruský súd zamietol žiadosť Siemensu, dodávka turbín na Krym platí

Arbitrážny súd v Moskve zamietol žiadosť nemeckej firmy Siemens, podľa ktorej bol jej predaj turbín ruskej firme Technopromexport neplatný vzhľadom k tomu, že technológia sa nakoniec proti vôli výrobcu ocitla na Kryme.

14.12.2017 12:32
Simens Foto: ,
Už v auguste rovnaký súd zamietol žiadosť nemeckej firmy, aby boli turbíny zabavené.
debata (45)

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá v júli ako prvá písala o afére okolo turbín Siemensu. Dodávky energetických zariadení na Krym zakazujú protiruské sankcie Európskej únie.

Už v auguste rovnaký súd zamietol žiadosť nemeckej firmy, aby boli turbíny zabavené. Siemens je vyrobil údajne pre projekt na čiernomorskom Tamanskij Poluostrov, aspoň dve zo štyroch turbín sa ale podľa vyšetrovania výrobcu dostali na susedný Krym, kvôli ktorého anexii z roku 2014 sa Rusko stalo terčom západných sankcií.

Technopromexport, ktorý je súčasťou štátneho priemyselného a zbrojného konglomerátu Rostech, momentálne na Kryme v Sevastopole a Simferopole buduje dve paroplynové elektrárne s celkovým výkonom 470 megawattov, napísala agentúra TASS. Rostech uviedol, že Technopromexport nakúpil štyri turbíny „z druhej ruky“, pričom výrobca nebol špecifikovaný.

Moskva v lete obhajovala dodávku turbín na Krym s tým, že zariadenie bolo vyrobené v Rusku. Zostavené bolo v továrni v Petrohrade, tá však patrí spoločnosti Siemens Gas Turbine Technologies, v ktorej drží 65-percentný podiel Siemens a ktorá používa technológie Siemensu.

Nemecký koncern sa snaží právnymi krokmi anulovať obchod medzi Siemens Gas Turbine Technologies a Technopromexport OSJC uzavretý v marci 2015 a tiež neskorší predpredaj svojho tovaru. Navyše požaduje vrátenie turbín. Šéf konglomerátu Rostech Sergej Čemezov agentúre TASS povedal, že podľa neho má Siemens v spore malú šancu na úspech, pretože obsah kontraktov je už naplňovaný.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Siemens #Krym