Belgicko uzavrelo konanie o vydaní Puigdemonta a jeho exministrov

Belgická justícia ukončila konanie o vydaní katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch ministrov jeho Madridom zosadenej vlády na trestné stíhanie do Španielska.

14.12.2017 13:13
Puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont počas demonštrácie v Bruseli za nezávislosť regiónu.
debata (1)

Informujú o tom španielske médiá s odvolaním sa na Puigdemontovho advokáta. Belgický súd k uzavretiu konania prikročil potom, čo španielsky sudca pred viac ako týždňom zrušil európsky aj medzinárodný zatykač na katalánskych politikov. V Španielsku ale pätici Kataláncov stále hrozí zatknutie.

Práve vo štvrtok malo podľa pôvodného scenára padnúť rozhodnutie o vydaní katalánskych politikov do Španielska, kde sú obvinení zo vzbury kvôli svojim snahám o nezávislosť Katalánska. Sudca španielskeho najvyššieho súdu Pablo Llarena ale 5. decembra zrušil európsky aj medzinárodný zatykač na Puigdemonta a štyroch exministrov, ktorý vydala začiatkom novembra iná španielska sudkyňa.

Voľby už 21. decembra

Vo štvrtok sa na súd v Bruseli dostavili advokáti obvinených. Rokovanie trvalo len niekoľko minút, pretože išlo o formalitu. Advokátom bolo oznámené, že konania sa uzatvárajú.

Už 5. decembra belgická justícia s okamžitou platnosťou zrušila predbežné opatrenia voči pätici Kataláncov, ktorí predtým nemohli opustiť Belgicko, museli hlásiť zmenu miesta pobytu a byť vyšetrujúcim orgánom telefonicky k dispozícii.

Pätica katalánskych politikov odišla do Belgicka potom, čo Madrid koncom októbra prevzal priamu správu nad katalánskom, zosadil tamojšiu regionálnu vládu a rozpustil katalánsky parlament. Voľby do neho Madrid vyhlásil na 21. decembra.

Spolupráca s Belgickom nie je potrebná

Zrušenie európskeho a medzinárodného zatykača vysvetlil pred týždňom sudcu Llarena okrem iného tým, že je potrebné, aby ich činy posudzovala iba justícia v Španielsku. Spolupráca belgických úradov podľa Lllarenu nie je potrebná, pretože politici dali najavo, že sa plánujú vrátiť dobrovoľne. Kandidujú totiž v katalánskych voľbách.

Podľa tlače zrušil španielsky sudca európsky zatykač z obavy, že belgická justícia katalánskych politikov vydá na stíhanie len pre menej závažné trestné činy, ako je vzbura. Za tú hrozí politikom až 25 rokov, ale belgické právo taký pojem nepozná. Preto sa špekulovalo, že Belgicko vydá Kataláncov na základe obvinenia zo sprenevery verejných fondov a že pre vzburu už potom nebudú môcť byť súdení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #Belgicko #Katalánsko #Carles Puigdemont #katalánske voľby