Nový zimbabwiansky prezident volá po odvolaní západných sankcií

Nový zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa vyzval na odvolanie sankcií západných štátov uvalených na túto africkú krajinu. V prejave k vládnucej strane ZANU-PF tiež uviedol, že voľby plánované na koniec júla budúceho roka by sa mohli konať skôr. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.12.2017 15:39
Emmerson Mnangagwa Foto: ,
Na archívnom zábere z 10. februára 2016 zdraví Emmerson Mnangagwa priaznivcov zimbabwianskej vládnej strany ZANU-PF.
debata (3)

Kým EÚ sankcie proti predstaviteľom ZANU-PF, členom armády a niektorým štátnym spoločnostiam odvolala v roku 2014, cestovné a hospodárske embargo Spojených štátov proti elite vládnucej strany pretrváva.

„Voláme po bezpodmienečnom zrušení ekonomických a politických sankcií, ktoré poškodzujú náš národný rozvoj,“ povedal Mnangagwa. „Uvedomujeme si, že izolácia nie je ani skvelá, ani udržateľná a že viac toho možno dosiahnuť pomocou solidarity a vzájomne výhodných partnerstiev,“ vyhlásil nový prezident.

Nadchádzajúce voľby bude budúci rok pozorne sledovať medzinárodné spoločenstvo, napísala agentúra Reuters. „Vláda urobí všetko, čo bude v jej silách, aby to boli voľby dôveryhodné, slobodné a spravodlivé. Sú bližšie, než si myslíte,“ uviedol prezident, bez toho, aby svoj výrok akokoľvek rozviedol. Podľa Reuters sa hovorí o tom, že voľby by sa mohli konať už v marci.

Mnangagwa v úrade minulý mesiac vystriedal Roberta Mugabeho, ktorý stál na čele krajiny 37 rokov a doviedol ju do hospodárskeho úpadku.

Nová hlava štátu počas svojho prejavu svojich priaznivcov ďalej vyzvala, aby odpúšťali a neuchyľovali sa k pomste. Varovala tiež tých, čo za predchádzajúceho režimu prali peniaze v zahraničí, že ich mená zverejní a zahanbí ich, napísala BBC.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Zimbabwe #Robert Mugabe #Emmerson Mnangagwa