Taliani sa môžu rozhodnúť, či ich lekári budú udržiavať pri živote

Talianskym Senátom prešiel zákon, ktorý umožňuje vážne chorým odmietnuť liečbu, ktorá by predlžovala ich život. Informovala o tom agentúra ANSA. Zákon bol schválený v pomere 180 ku 71 hlasom; proti boli najmä pravicovej strany. Umožňuje dospelým osobám pripraviť dokument, v ktorom sa vyjadrí k tomu, ako si želajú byť liečené, pre prípad, kedy už takéto voľby nebudú schopné.

14.12.2017 15:59
debata (1)

Zákon o právach pacientov ohľadom liečby na konci života schválila Poslanecká snemovňa v apríli, desať rokov potom, čo bol prvýkrát navrhnutý. Vďaka dohode medzi dvoma najväčšími politickými silami – Demokratickou stranou a Hnutím piatich hviezd – prešiel zákon na talianske štandardy parlamentom rýchlo, pripomenula agentúra Reuters.

„Zásluhou parlamentu postúpime všetci vpred, čo sa týka civilizovanosti krajiny a ľudskej dôstojnosti, a tak som veľmi spokojný,“ komentoval hlasovanie Senátu taliansky premiér Paolo Gentiloni.

Tragédia Fabiana Antonianiho

Najostrejšie proti zákonu vystupovala protiimigračná Liga severu (LN). „Je to len predohra k eutanázii,“ uviedol senátor za LN Marco Centinaio. Proti hlasovala aj strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Forza Italia.

Verejná a parlamentná diskusia o právach pacientov na konci života sa časovo zhodovala s kauzou 40-ročného Fabiana Antonianiho, známeho skôr ako DJ Fabo, ktorý po automobilovej nehode z roku 2014 skončil slepý a bez možnosti pohybovať akoukoľvek končatinou.

Antoniana na sklonku tohtoročného februára podstúpil vo Švajčiarsku asistovanú samovraždu. Talianskej polícii sa neskôr sám nahlásil muž, ktorý Fabovi pomohol zomrieť. Aktivista Marco Cappato sa na čele združenia podobne zmýšľajúcich ľudí dlhodobo snaží o legalizáciu eutanázie. V súčasnej dobe za to, že pri samovražde asistoval, čelí súdnemu konaniu.

Keď pacienti nedokážu písať, môžu svoje priania ohľadom liečby nahrať na kameru. Môžu odmietnuť potraviny, vodu i lekárske ošetrenie. Ak pacient odmietne ošetrenie, lekári sú naďalej povinní zmierňovať jeho utrpenie, a môžu teda nasadiť sedatíva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zdravotníctvo #pacienti #eutanázia