Ženevské rozhovory o Sýrii sa znova točia okolo Asada

Sýrska vládna delegácia nie je ochotná rokovať s oponentmi Damasku priamo, kým opozícia nezmení názor na odstúpenie prezidenta Assada. Povedal to šéf vládnej delegácie Bašár Džaafarí. V Ženeve sa pod záštitou OSN uskutočnilo od 28. novembra ôsme kolo rokovaní o politickom riešení sýrskej krízy.

14.12.2017 16:24 , aktualizované: 18:49
Sýria Ženeva Foto: ,
Sýrsky vyslanec pri OSN a šéf vládnej delegácie Bašár Džaafarí v Ženeve.
debata (21)

Prostredník rozhovorov splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v rozhovore pre švajčiarsku televíziu v stredu povedal, že by Rusko malo pomôcť prinútiť Damask rokovať a dohodnúť sa na novej ústave a voľbách. Inak podľa neho hrozí Sýrii rozpad.

Džaafarí k tomu povedal, že de Misturov rozhovor bol chybou a že sa ním splnomocnenec pripravil o úlohu sprostredkovateľa. Sýrsky diplomat ubezpečil, že Damask má záujem dohodnúť sa a ženevské rokovania berie vážne. Kým vraj bude opozícia trvať na svojej požiadavke na odstúpení prezidenta Assada, priame rokovania sa nemôžu konať.

De Mistura upozornil, že samotné vojenské víťazstvo nestačí, ako dokazuje prípad Líbye, a je nevyhnutné dospieť rýchlo k politickej dohode, ak sa Sýria nemá rozdrobiť.

Násir Hariri, ktorý viedol opozičnú delegáciu, naznačil, že v Sýrii vinou vlády stále trpia civilisti. Armáda oblieha od roku 2013 východnú Ghútu pri Damasku, kde podľa OSN rýchlo pribúdajú deti vyčerpané hladom. Hariri povedal, že neschopnosť dohodnúť sa o Ghúte je dôkazom „neschopnosti a viny“ svetového spoločenstva. „Je hanba, že musíme vyjednávať, aby nám oni (vláda) dali pár bochníkov chleba,“ povedal Hariri.

De Mistura označil blokádu za stredoveký postup vo vojne. Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International upozornila, že taktika vyhladovať civilné obyvateľstvo je vojnový zločin.

Vo východnej Ghúte je v obkľúčení asi 400 000 ľudí a tento rok sa tam dramaticky zhoršili podmienky pre zásobovanie. Kým v máji bolo podvyživené jedno z 50 detí, dnes je to podľa OSN jedno z ôsmich. Poradca OSN pre humanitárne otázky Jan Egeland povedal, že sýrska vláda bráni vjazdu konvojov s pomocou.

„Sú tu ľudia, ktorí jedia jedno jedlo raz za dva alebo tri dni,“ povedal Ismail Jasin z miestnej rady v Ghúte. Podľa OSN v Ghúte hladom umierajú ľudia a ďalším zlyhávajú obličky.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad