Nazaret pre Trumpovo uznanie Jeruzalema ruší vianočné oslavy

Starosta mesta Nazaret, kde podľa kresťanskej tradície strávil detstvo Ježiš Kristus, zrušil tohtoročné oslavy Vianoc. Mesto, v ktorom väčšinu obyvateľov tvoria izraelskí Arabi a ktorého starosta je moslim, tak reaguje na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzaleme.

14.12.2017 17:21
dom, Nazaret Foto:
Nazaret nebol v čase Ježiša nič viac ako malá dedina, podľa Biblie tam prežil detstvo.
debata (8)

Mestská rada vo štvrtok oznámila, že starosta Alí Sallai nariadiť obmedziť naplánovaná umelecké vystúpenia, festival aj vianočné trhy. „Rozhodnutie (Donalda Trumpa) nás pripravilo o radosť zo sviatkov, preto oslavy tento rok zrušíme,“ povedal Sallai.

Nazaret leží na severe Izraela, žije v ňom vyše 75 000 ľudí a nachádza sa tam množstvo kresťanských stavieb. V súčasnej dobe vyznáva 70 percent jeho obyvateľov islam, zvyšok sú kresťania.

Kresťanská tradícia Nazaret radí k najposvätnejším miestam, pretože podľa povesti práve tu archanjel Gabriel zvestoval Panne Márii, že porodí Ježiša.

Každoročné oslavy Vianoc sú veľkým lákadlom pre turistov a zdroj príjmu pre miestnych obyvateľov. Mesto sa rozhodlo zrušiť oslavy pre Trumpovo vyjadrenie. Minulý týždeň ohlásil, že uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čo pobúrilo celý moslimský svet. Status mesta zatiaľ nie je z pohľadu medzinárodného práva definitívny, čaká sa na výsledok izraelsko-palestínskych rozhovorov, ktoré sú ale prerušené.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #jeruzalem #Vianoce #Donald Trump #Nazaret