V Austrálii vyšla kniha s posolstvom sexuálne zneužívaných detí

V Austrálii vyšla kniha s posolstvom detí, ktoré prežili sexuálne zneužívanie. Symbolicky tak ukončila päťročné vyšetrovania osobitnej komisie. Viac ako 1 000 obetí sa v knihe s názvom Message to Australia (Posolstvo Austrálii) obracia k Austrálčanom s prosbou zamedziť podobným prípadom v budúcnosti.

14.12.2017 19:09
debata (2)

Celoštátna vyšetrovanie odhalilo v krajine od roku 2013 tisíce prípadov sexuálneho zneužívania maloletých vo viac ako 4 000 inštitúciách, vrátane škôl, cirkevných organizácií a športových klubov. Svoju záverečnú správu odovzdá komisia austrálskemu generálnemu guvernérovi v piatok. Komisia zhromaždila počas 8 000 súkromných stretnutí približne 1 300 záznamov. Obete zneužívania následne vyzvala, aby opísali svoje skúsenosti z procesu, ktorým počas vyšetrovania prešli. Novo vydaná kniha tak obsahuje poznámky, niektoré z nich ručne písané, o traumách a utrpení, ktoré obete zažili.

„Žiadne dieťa by nemalo byť nikým zneužívané. Či už v minulosti alebo v budúcnosti. Musí sa to skončiť. Bolesť ani spomienky nikdy nezmizne,“ cituje z knihy spravodajský server BBC.

Dominantnou témou knihy je však pocit úľavy a vďačnosti. Podľa niektorých obetí im vyšetrovanie dalo hlas, pocit slobody a silu. Mnohí z nich o svojich skúsenostiach hovorili úplne prvýkrát, uviedla komisia.

„Prvýkrát za dlhých 26 rokov ma posilnilo to, že som povedal svoj príbeh komisii, ktorá mi umožnila o tom hovoriť. Dúfam, že sociálne uvedomenie a vládne opatrenia nedovolia, aby k sexuálnemu zneužívaniu detí došlo znovu,“ napísala jedna z obetí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Austrália #sexuálne násilie #násilie na deťoch