Väčšina Nemcov je za pokračovanie veľkej koalície CDU/CSU a SPD

Viac ako 60 percent Nemcov si želá pokračovanie veľkej koalície konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD). Ukázal to prieskum pre verejnoprávnu televíziu ARD. Ešte pred týždňom podpora tohto usporiadania, o ktorom sa teraz bude rokovať, bola výrazne nižšia.

15.12.2017 11:18
Merkelová, Schulz Foto: ,
Kancelárka Angela Merkelová a líder SPD Martin Schulz. Ilustračná snímka.
debata (6)

Kým pred týždňom pokračovanie veľkej koalície považovalo za dobrú alebo veľmi dobrú možnosť 45 percent opýtaných, teraz už tento postoj zastáva 61 percent. Opačný názor má 35 percent občanov spolkovej republiky. Stúpajúci trend je pritom dlhodobejšieho rázu. Ešte začiatkom októbra sa za veľkú koalíciu vyslovilo len 33 percent Nemcov, začiatkom novembra potom 37 percent.

Zaujímavé je, že väčšinovú podporu má veľká koalícia nielen u priaznivcov CDU/CSU (78 percent) a SPD (68 percent), ale aj u voličov zelených (60 percent) a liberálov z FDP (52 percent). Proti pokračovaniu tohto modelu sú väčšinovo prívrženci Ľavice (podpora 36 percent) a Alternatívy pre Nemecko (30 percent).

Výrazne nižšiu podporu ako veľká koalícia má teraz menšinová vláda CDU/CSU. Za dobrú túto možnosť považuje len 34 percent opýtaných, 59 percent má opačný názor.

Pozorovatelia neočakávajú, že by budúca nemecká vláda vznikla skôr ako v marci. Sociálni demokrati majú počas piatka rozhodnúť o tom, či vôbec s CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej začnú podrobnejšie rozhovory.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #CDU/CSU