Bavorský minister vnútra chce obnoviť kontroly na celej nemeckej hranici

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann chce, aby Nemecko obnovilo kontroly v celej dĺžke svojich hraníc. V súčasnosti Nemecko v súvislosti s migračnou krízou dočasne kontroluje pomedzie s Rakúskom a Herrmann podľa agentúry DPA považuje za bezpečnostné riziko, že cez iných nemeckých susedmi sa môže do krajiny ktokoľvek voľne dostať.

15.12.2017 12:14
Joachim Herrmann Foto: ,
Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.
debata (3)

„Je nepochopiteľné, že na východných a ani na západných hraniciach Nemecka nie sú žiadne kontroly,“ povedal Herrmann. O Herrmannovi sa v súvislosti s nadchádzajúcim odchodom bavorského premiéra Horsta Seehofera v budúcom roku z funkcie hovorilo ako o možnom nástupcovi, vedenia tejto nemeckej krajiny by sa ale mal ujať doterajší bavorský minister financií Markus Söder.

Bavorsko-rakúsku hranicu od utečeneckej krízy v roku 2015 kontroluje spolková polícia, ktorej vypomáhajú jej bavorskí kolegovia. Tí podľa Herrmanna zistili, že mnohí utečenci sa snažia do Nemecka dostať s falošnými dokladmi.

Podľa Herrmanna do Nemecka v súčasnosti cez Rakúsko prichádza iba štvrtina migrantov, tí zostávajúci vraj nekontrolovateľne prekračujú hranice cez východných a západných nemeckých susedov. Obáva sa preto, že situácia sa v nadchádzajúcom roku nezmení a že žiadatelia o azyl budú ďalej hľadať cestu do Nemecka cez Francúzsko, Luxembursko, Belgicko, Holandsko, Poľsko a Česko. „Nie je možné, aby sa tam vôbec nikto nekontroloval,“ povedal Herrmann. Spolkové krajiny a spolková vláda musia v tejto záležitosti kvôli vnútornej bezpečnosti Nemecka prísť s jednotným postupom, "dodal.

Bavorsko na jeseň nadchádzajúceho roka čakajú zemské voľby, ktoré tradične vyhráva Kresťanská únia (CSU), čo je sesterská strana Kresťanskodemo­kratickej únie kancelárky Angely Merkelovej. V súčasnom krajinskom sneme má CSU pohodlnú väčšinu, podľa prieskumov by však vo voľbách mohla výrazne oslabiť, čo vedenie strany stavia pod značný tlak, aby pokles popularity zastavilo

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Bavorsko #Joachim Herrmann