Súd uznal ruského exministra Uljukajeva vinným z korupcie

Ruský súd v piatok poslal na osem rokov do väzenia exministra hospodárstva Alexeja Uljukajeva za prijatie úplatku vo výške dvoch miliónov dolárov (1,68 milióna eur) od ropného koncernu Rosnefť. Politik má tiež zaplatiť pokutu vo výške 130 miliónov rubľov (1 867 306 eur), napísala agentúra TASS. Obhajoba už oznámila, že sa proti verdiktu odvolá.

15.12.2017 12:41 , aktualizované: 12:58
Russia Minister Detained Foto: ,
Ministra pre hospodársky rozvoj Alexeja Uljukajeva odsúdili za korupciu.
debata

Exminister podľa sudkyne požadoval úplatok od šéfa ropného giganta Rosnefť Igora Sečin za súhlas s pohltením menšej výnosnej firmy Bašněfť. Sám Sečin, považovaný za chránenca prezidenta Vladimira Putina, sa na lavici svedkov nedostavil a súd sa uspokojil s výpoveďami z vyšetrovania a so svedectvom generála tajnej služby, ktorý stojí na čele bezpečnostnej služby koncernu. Sudkyňa v piatok vyhlásila, že exministrova vina bola preukázaná dôkazmi predloženými obžalobou.

Prokuratúra navrhovala trest desať rokov väzenia a pokutu vo výške pol miliardy rubľov (približne 7 181 947 eur) zatiaľ obhajcovia žiadali plné zbavenie viny. Podľa agentúry Interfax dostal Uljukajev minimálny trest, ku ktorému mohol byť na základe obvinenia odsúdený.

Sečina chce pohnať pred súd

Sudkyňa navyše zakázala Uljukajevovi činnosť v štátnych orgánoch po dobu ôsmich rokov od výkonu trestu.

Uljukajev obvinenia z korupcie vo svojom poslednom slove odmietol a tvrdil, že sa stal obeťou „strašnej a nemilosrdnej provokácie“, ktorej „autor sa rozplynul, zostal po ňom len smrad“. Pred začatím piatkového líčenia vyhlásil, že očakáva spravodlivý rozsudok. Sečina následne plánuje za lživú výpoveď pohnať na zodpovednosť.

Zatknutie exministra vyvolalo vlani v novembri v Moskve šok: prvýkrát od zániku Sovietskeho zväzu bol zatknutý úradujúci člen federálnej vlády.

Uljukajev v piatok pred súdnym líčením novinárom opísal deň svojho zadržania. „Stalo sa to veľmi rýchlo, prídeš tam (do sídla Rosneft), divíš sa, prečo ti ide naproti človek v oblečení určenom na rybolov (Sečin). Následne začínaš chápať, že je niečo zle, ale reagovať už nestíhaš,“ citovala exministra ruská verzia spravodajského serveru BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rosnefť #Alexej Uľukajev #Igor Sečin