Rakúski Ľudovci a Slobodní sa dohodli na vytvorení vlády

Nový kabinet by mal podľa APA zložiť prísahu do rúk prezidenta Alexandera Van der Bellena v pondelok.

15.12.2017 21:38 , aktualizované: 22:25
debata (7)

V Rakúsku vznikne po októbrových parlamentných voľbách vládna koalícia zložená z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorá vo voľbách zvíťazila a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá skončila na treťom mieste. V piatok to spoločne oznámili predsedovia oboch strán Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache. Kurz, ktorý sa tak stane vo svojich 31 rokoch najmladším premiérom spomedzi lídrov všetkých členských krajín EÚ, už vo štvrtok avizoval, že nová vláda vznikne ešte do Vianoc. Zároveň ubezpečil, že vláda bude aj napriek účasti FPÖ, ktorej sa mnohí obávajú, „jednoznačne proeurópska“.

ÖVP a FPÖ sú si blízke v tom, že sa v predvolebnej kampani oboje zasadzovali za potrebu prísnejších imigračných kontrol, rýchlejšie deportácie odmietnutých žiadateľov o azyl a potláčanie radikálneho islamu.

V novom rakúskom parlamente má ÖVP 62 kresiel, v súčasnosti vládnuca Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ) má 52, FPÖ 51, Nové Rakúsko a Liberálne fórum (NEOS) 10 a Kandidátka Petra Pilza osem poslancov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko