Mimoriadne ničivá sezóna pokračuje. Kaliforniu sužuje ďalší požiar, zničil už vyše 700 domov

Niekoľko dní bojujú so živlom desiatky hasičov, požiar živí sucho v kombinácii so silným vetrom.

17.12.2017 08:35
California Wildfires Foto:
Oheň v kalifornskom okrese Santa Barbara.
debata (15)

Evakuácia bola v sobotu nariadená rade Kalifornčanov po tom, čo sa za veterného počasia k obciam Montecito a Summerland v kopcovitej pobrežnej oblasti severozápadne od Los Angeles priblížil rozsiahly požiar Thomas. Povinná evakuácia sa týka aj časti mesta Santa Barbara. Severný vietor ženie plamene podľa agentúry AP na juh a západ.

Povinné evakuácie sa týkajú okolia Montecita a Summerland, čo sú oblasti obývané prevažne zámožnými rezidentmi. Podľa AP tam majú svoje vily celebrity ako sú televízne moderátorky Oprah Winfrey a Ellen DeGeneres. „Je to hneď nad domami,“ opísal blížiaci sa živel hovorca hasičov Jude Olivas. Ešte v piatok vietor zoslabol na rýchlosť pod 50 kilometrov za hodinu, ale so začiatkom víkendu opäť zosilnel, v nárazoch aj na dvojnásobok.

Už 13. deň v Kalifornii platí varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom požiaru kvôli kombinácii horúčavy, sucha a silného vetra.

Dokonalá búrka

Winfrey vyjadrila zdesenie nad posledným vývojom na twitteri. „Stále sa modlím za naše mestečko. Vietor dnes ráno zosilnel a vytvoril dokonalú búrku zla pre hasičov,“ napísala Winfrey. Podľa AP ale nie je jasné, či bola niekdajšia moderátorka známej talk show v Montecite.
Hasiči bojujú s požiarmi v Kalifornii.
Hasiči bojujú s požiarmi v Kalifornii.
+4Požiar v Kalifornii.
Požiar Tomáš je tretí najrozsiahlejší v kalifornských dejinách. V sobotu zaberal územie o veľkosti takmer 1050 kilometroch štvorcových, živel doteraz zničil už viac ako 700 domov a vyžiadal si najmenej dva životy.

Ničivá sezóna

Vo štvrtok úrady oznámili smrť 32-ročného hasiča. Výsledky pitvy oznámené v sobotu potvrdili, že podľahol popáleninám a otrave dymom.

Aktuálna vlna požiarov v Kalifornii začala 4. decembra. Boj s plameňmi komplikuje vietor a nízka vlhkosť vzduchu. Pokračuje tak mimoriadne ničivá kalifornská sezóna požiarov, v októbri zničil živel na severe štátu 10-tisíc domov, pričom o život vtedy prišlo viac ako 40 ľudí. Kaliforniu sužuje niekoľko oddelených požiarov a v teréne sú tisícky hasičov. Škody idú do desiatok miliónov dolárov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #oheň #požiar