Chytili sme Kimovho agenta, veria v Austrálii. Mal dohadovať obchody pre totalitnú krajinu

Zadržaný muž čelí obvineniam z predaja uhlia, softvéru o vojenského know how. Takýmito obchodmi mohol KĽDR zaistiť desiatky miliónov.

17.12.2017 09:13
kim, korea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (84)

Austrálski policajti zatkli muža zo Sydney, ktorého vinia z dohovárania obchodov pre Pchjongjang, vrátane predaja komponentov používaných v balistických raketách. Jeho cieľom vraj bolo zabezpečiť severokórejskému režimu príjmy vo výške desiatok miliónov dolárov, napísala agentúra AP. Aktivity 59-ročného naturalizovaného Austrálčana podľa polície porušovali sankcie OSN i Austrálie proti KĽDR.

Federálna polícia uviedla, že zatknutý Chan Han Choi prostredníctvom šifrovaných komunikačných kanálov rokoval o dodávkach zbraní hromadného ničenia. Tiež sa vraj snažil dojednať predaj severokórejského uhlia do Indonézie a Vietnamu. Vyšetrovatelia proti nemu vzniesli obvinenie na základe viac ako dvadsať rokov starého zákona o zbraniach hromadného ničenia, pričom ide v Austrálii o prvý prípad svojho druhu. „AFP (austrálska federálna polícia) sa domnieva, že tento muž bol verným agentom Severnej Kórey, ktorý veril, že koná v prospech nejakého vysokého vlasteneckého cieľa,“ povedal asistent komisára federálnej polície Neil Gaughan. Zadržanému vraj hrozí až desať rokov väzenia a úrady odmietli možnosť prepustenia na kauciu.

Polícia má vraj dôkazy o tom, že údajný ekonomický agent Pchjongjangu bol v kontakte „s vysoko postavenými činiteľmi Severnej Kórey“. Čelí celkovo šiestim obvineniam v súvislosti so snahami dohodnúť predaj uhlia, navádzacieho softvéru pre balistické strely a severokórejského zbrojného know-how iným „medzinárodným entitám“. Polícia zároveň uistila, že Chanovo počínanie nepredstavovalo pre Austrálčanov žiadne priame ohrozenie.

„Viem, že tieto obvinenia vyzerajú hrozivo. Chcem preto jasne povedať, že nič nenaznačuje tomu, že by sa niekedy na austrálsku pôdu dostali akékoľvek zbrane alebo súčasti striel,“ uviedol Gaughan. „Tvrdíme, že všetky aktivity sa odohrávali v zahraničí,“ do­dal.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #špionáž #Austrália