Britský expremiér Cameron získa významné miesto. Povedie fond na podporu čínskeho megaprojektu

Niekdajší britský konzervatívny premiér David Cameron získa vedúcu funkciu vo fonde na podporu projektu Hodvábnej cesty.

17.12.2017 13:23
David Cameron Foto: ,
Britský expremiér David Cameron.
debata (20)

Bývalý britský premiér David Cameron zasadne na čelo vznikajúceho fondu na podporu čínskeho projektu Hodvábnej cesty. Informoval o tom ekonomický denník Financial Times (FT). Iniciatíva Pekingu má Čínu dopravne a obchodne prepojiť s väčšinou Ázie a tiež s Európou a s Afrikou.

Cameron získa zatiaľ neupresnenú vedúcu pozíciu v investičnom fonde, ktorý disponuje miliardou dolárov (847 miliónov eur). Vytvorenie fondu bolo oznámené po tom, čo britský minister financií Philip Hammond navštívil v sobotu Peking. Hammond povedal, že Cameron vo fonde zaujme predsednícku či nejakú podobnú funkciu. Zdôraznil ale, že fond je súkromnou iniciatívou. Podľa denníka ho majú viesť súkromné ​​britské a čínske inštitúcie.

Významný fond pre brexit

Na vzniku fondu sa podieľa Cameronov priateľ Peter Chadlington. Tento podnikateľ v minulosti financoval Cameronovu kampaň aj Konzervatívna stranu, ku ktorej expremiér aj Hammond patria.

Británia vníma fond ako súčasť snahy o upevnenie ekonomického partnerstva s Čínou, ktoré pre Londýn nadobúda na význame v súvislosti s blížiacim sa odchodom Británie z Európskej únie.

Rastúci vplyv Číny

Niektorí západní diplomati a analytici ale považujú projekt Hodvábnej cesty za pokus komunistickej Číny posilniť svoj celosvetový vplyv.

Cameron stál na čele britskej vlády v rokoch 2010 až 2016. Úrad opustil vlani v júli, len krátko potom, čo Briti v referende odhlasovali vystúpenie z EÚ. Od tej doby sa venoval hlavne kampani proti Alzheimerovej chorobe a vyhodnocovaniu efektívnosti rozvojovej pomoci.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čína #David Cameron #Hodvábna cesta