Na Filipínach vyčíňa tropická búrka, záplavy a zosuvy pôdy zabili vyše 30 ľudí

Ostrovný štát v Ázii sužuje búrka Kai-tak, takmer 100-tisíc ľudí sa muselo uchýliť do úkrytov.

17.12.2017 14:38
Filipíny, tajfún, Hagupit, dážď, vietor Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Viac ako tri desiatky mŕtvych si v centrálnej časti Filipín vyžiadali záplavy a zosuvy pôdy, ktoré má na svedomí pomaly postupujúca tropická búrka Kai-tak. Informujú o tom tlačové agentúry, ktoré sa odvolávajú na miestne úrady.

Predstaviteľ úradu pre likvidáciu následkov živelných pohrôm Sofronio Dacillo podľa agentúry AP oznámil, že v rôznych oblastiach ostrovnej provincie Biliran zomrelo pri zosuvoch pôdy 26 dedinčanov.

Búrka už sa ale presunula a počasie na ostrove už je pokojnejšie.

Prinajmenšom sedem ďalších ľudí prišlo kvôli Kai-tak o život v štyroch ďalších centrálnych oblastiach Filipín. Zomreli buď pri zosuvoch, alebo pri záplavách.

Desaťtisíce ľudí v úkrytoch

Ďalšie tri desiatky ľudí sú nezvestné po veľkom zosuve v meste Naval na západnom pobreží ostrova Biliran. „Z blízkej hory sa odtrhol veľký blok pôdy a spolu s balvanmi, stromami a vodou sa zrútil dolu,“ uviedol podľa agentúry DPA hovorca miestnej polície. Búrka už prinútila okolo 90-tisíc ľudí, aby opustili svoje domovy a uchýlili sa do núdzových úkrytov. Nepriaznivé počasie tiež znemožnilo tisícom Filipíncov cesty k oslavám Vianoc medzi jednotlivými ostrovmi, pretože bola prerušená letecká aj lodná doprava.

Nebezpečenstvo trvá

Búrka Kai-tak udrela na Filipíny pred niekoľkými dňami a nad východnou časťou ostrovnej krajiny sa nejakú dobu udržala.

Výdatnými zrážkami a silným vetrom, ktorého nárazy dosahujú rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu, sužuje krajinu aj dnes. Podľa meteorológov bude zrejme trápiť západ Filipín až do štvrtka.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Filipíny #zosuv pôdy