Rakúsko má novú vládu na čele so Sebastianom Kurzom

Rakúsko má novú vládu: zástupcovia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) zložili do rúk prezidenta Alexandera Van der Bellena slávnostnú prísahu.

18.12.2017 07:50 , aktualizované: 11:50
Sebastian Kurz, Heinz–Christian Strache Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Sebastian Kurz tvrdí, že celkovo treba obmedziť prúd utečencov.
debata (10)

V čele kabinetu stojí 31-ročný ľudovec Sebastian Kurz. Koaličné rokovania konzervatívnej ÖVP a protiimigračnej FPÖ uzavreli v piatok, presne dva mesiace po októbrových predčasných voľbách.

Len žiaden strach, chlácholí Viedeň úniu

Vstupujú Rakúšania do rovnakej rieky, v akej sa už raz nepríjemne vymáčali? Vo Viedni sa zrodila koalícia konzervatívnych ľudovcov a krajne pravicových slobodných, pre akú sa Rakúsko začiatkom milénia na istý čas stalo vyvrheľom Európskej únie.

Nový kancelár, vo svojich 31 rokoch najmladší premiér sveta sa už v utorok chystá do Bruselu. Svojou prvou cestou v novom úrade chce vyslať upokojujúci signál. „Kurz je proeurópsky. Strach nie je namieste,“ znie odkaz, s ktorým príde do sídla európskych inštitúcií.

Brusel po vytvorení prvej spoločnej vlády ÖVP s FPÖ uvalil na Viedeň dočasný diplomatický bojkot. Tentoraz nič podobné nechystá. Vstup krajnepravicovových protiimigračných euroskeptikov do vlády už v EÚ nevyvoláva taký šok ako kedysi, za čo Stracheho strana môže poďakovať vládnucim stranám v Budapešti či vo Varšave, ktoré majú príbuznú agendu.

Referendum o vystúpení z EÚ nebude

„Dohodli sme sa na jasnom proeurópskom smerovaní,“ vyhlásil Kurz cez víkend pri predstavovaní svojej vlády a jej programu. „Prispejeme ako aktívny a spoľahlivý partner k ďalšiemu rozvoju EÚ, pričom pozornosť by mala byť upriamená na princíp subsidiarity,“ citovala ho agentúra Reuters. Potvrdil pritom, že koalícia ÖVP a FPÖ si okrem iného kladie za cieľ zastavenie ilegálnej migrácie, urýchlenie azylového konania a výrazné posilnenie početného stavu polície.

Šéf FPÖ Strache oznámil, že jeho strana sa vzdala zámeru usporiadať referendum o vystúpení Rakúska z EÚ. Na členstve krajiny v únii a ďalších medzinárodných organizáciách sa tak podľa neho v najbližších piatich rokoch nič nezmení. Líder slobodných potvrdil, že naďalej by bol rád zrušeniu sankcií proti Rusku. Ak sa však v EÚ na to nenájde väčšina, bude väčšinový postoj rešpektovať. Kurz k tomu poznamenal, že doterajší rakúsky postoj voči sankciám sa nezmení. Na to, či Európa a Rakúsko majú, alebo nemajú dôvod obávať sa novej vlády vo Viedni, existujú rozličné názory.

„Nemyslím si, že to prinesie priveľa zmien do európskej politiky. V rámci koaličných vyjednávaní FPÖ prijala čiastočné ústupky od svojho euroskepticizmu,“ povedal pre Pravdu Matthew Bergman, politológ z Kalifornskej univerzity. „Aj prezident Van der Bellen poznamenal, že koalícia udrží Rakúsko v centre silnej Európskej únie. Strache tiež podotkol, že stojí za EÚ, i keď si k nej zachováva mierne kritický postoj, čo rovnako pripúšťajú aj mnohé iné štáty. V prípade, že by sa plánoval významnejší posun, domnievam sa, že bývalý politik strany Zelených Van der Bellen by vyjadrili svoje pochybnosti,“ dodal Bergman.

Analytička: Ohrozené vrstvy budú trpieť viac

Kalifornský expert od Rakúska neočakáva radikálny posun doprava. „Ťažiskom budúcej vlády na domácej scéne bude pravdepodobne zníženie daní a posilnenie vnútornej bezpečnosti v súvislosti s obavami z imigrácie. Zahraničná politika Rakúska sa zrejme preorientuje smerom k tým štátom únie, ktoré prejavujú menej nadšenia pre hlbšiu integráciu,“ myslí si Bergman.

Rakúska analytička a novinárka Teresa Ederová vníma novú vládu skepticky. Obáva sa najmä toho, že FPÖ získa v novom kabinete podstatne väčší vplyv, než sa jej to podarilo v roku 2000. "Slobodní budú mať v rukách rezorty vnútra, obrany aj zahraničných vecí. Minister vnútra Herbert Kickl je známy svojím prepojením na pravicové extrémistické skupiny. Rečnil na ich zrazoch a navyše je zapletený do korupčného škandálu.

Myslím si, že veľa ľudí môže mať oprávnené obavy z toho, že všetky mocenské orgány štátu – polícia i armáda – sú teraz v rukách krajnej pravice. Keď si pozriete ich program, jasne uvidíte, že najviac ohrozené vrstvy, ako sú nižšie sociálne skupiny, matky samoživiteľky a žiadatelia o azyl budú v Rakúsku trpieť ešte viac," povedala pre Pravdu.

Pripomeňte si výsledky volieb v Rakúsku
Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Rakúsko #ÖVP #Sebastian Kurz #FPÖ