V Izraeli chystajú zákon, ktorý by umožnil trest smrti pre teroristov

Šéfovia strán zastúpených v izraelskej koaličnej vláde sa v nedeľu dohodli, že predložia parlamentu návrh zákona umožňujúci vyniesť trest smrti nad teroristami. Oznámil to minister obrany a predseda nacionalistickej strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman.

18.12.2017 08:05
debata (9)

Vo vyhlásení Lieberman zdôraznil, že ak by návrh zákona schválil parlament, stal by sa silným odstrašujúcim prostriedkom proti útočníkom a protiváhou ich nádeji na to, že ich vymenia alebo prepustia na slobodu na základe politickej dohody.

V roku 2011 Izrael napríklad prepustil viac ako tisíc palestínskych väzňov výmenou za izraelského vojaka držaného päť rokov v zajatí v Pásme Gazy.

„Nesmieme pripustiť, aby si teroristi mysleli, že spáchajú vraždu a potom budú vo väzení v dobrých podmienkach a nakoniec oslobodení,“ vyhlásil Liebermann. Nespresnil však, kedy by mali návrh zákona predložiť parlamentu, kde by musel prejsť štyrikrát schvaľovaním, kým by vstúpil do platnosti. Aj po schválení by ho však mohol anulovať izraelský najvyšší súd.

Trest smrti je zakotvený v izraelskej vojenskej legislatíve pre Západný breh Jordánu, no udeľujú ho len zriedkavo a nikdy ho nevykonávajú, zdôraznil izraelský denník Haarec.

Zákon v rámci hraníc štátu Izrael zakotvuje hrdelný trest za zločiny proti ľudskosti a vlastizrade. Naposledy bol vynesený proti nacistickému vojnovému zločincovi Adolfovi Eichmanovi, odsúdenému v roku 1961 a popravenému o rok neskôr.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Izrael #trest smrti #ľudské práva