V Bielorusku súdia troch proruských novinárov, hrozí im 12 rokov väzenia

V bieloruskej metropole Minsk sa začal proces s troma novinármi regionálnej tlačovej agentúry Regnum, ktorých prokuratúra obvinila z podnecovania národnostnej zášti. Súd pozorne sleduje Moskva, pretože obžalovaní sú podľa agentúry BelaPAN podozriví z šírenia radikálnych proruských názorov. Hrozí im až dvanásťročný trest väzenia.

18.12.2017 10:20
debata (6)

Juryj Paupauc, Dzmitryj Alimkin a Sjarhej Šypcenki vo svojich správach a na sociálnych sieťach vychvaľovali niekdajšieho sovietskeho diktátora Josipa Stalina, vyjadrovali ľútosť nad rozpadom ZSSR a kritizovali bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Bielorusko „odvádza na Západ“ a že bieloruská vláda je pod jeho vedením " protiruská ".

Proces s trojicou novinárov vniesol nezhody do bielorusko-ruských spojeneckých vzťahov. Agentúra Regnum má sídlo v Rusku. Stíhaný v neprítomnosti je v Bielorusku aj jej šéfredaktor Juryj Barančyk, ktorý sa uchýlil do ruského exilu. V Moskve ho tento rok v marci na žiadosť Bieloruska najskôr zadržali, neskôr však vyšiel na slobodu a požiadal ruské úrady o politický azyl. Jeho kauzu riešia bieloruské súdy samostatne.

Ruské ministerstvo zahraničia v októbri vyzvalo bieloruskú justíciu, aby ku kauze troch zadržaných novinárov pristupovala „maximálne zodpovedne“ a v súlade s platnými zákonmi, najmä so zásadou dodržiavania slobody slova.

Za Paupaca, Alimkina a Šypcenkiho intervenoval bieloruský aj ruský novinársky zväz, bieloruský Helsinský výbor a humanitárna organizácia Vjasna, na čele ktorej stojí držiteľ Ceny Václava Havla Ales Bjaljacki.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #médiá #bielorusko #informácie