Trump zverejní strategickú doktrínu, Rusko a Čínu hodlá označiť za hrozby

Americký prezident Donald Trump v rámci svojej národnej bezpečnostnej stratégie označí Čínu a Rusko za konkurentov ohrozujúcich americkú moc a narušujúcich bezpečnosť a prosperitu USA. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na výňatky zverejnené Bielym domom. Svoju bezpečnostnú doktrínu Trump prednesie o 20:00 SEČ.

18.12.2017 13:40
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (46)

Peking a Moskva podľa Trumpovho dokumentu „chcú hospodárstvo urobiť menej slobodným a spravodlivým, chcú budovať svoje armády a kontrolovať informácie a dáta s cieľom utláčať svoje obyvateľstvo a rozširovať svoj vplyv“.

Stratégia, ktorej tvorba trvala mesiace, neobsahuje deklaráciu predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu o tom, že klimatické zmeny sú ohrozením americkej národnej bezpečnosti, uvádza Reuters. „Spojené štáty budú ďalej usilovať o rovnováhu energetickej bezpečnosti, hospodárskeho rozvoja a ochrany životného prostredia,“ stojí namiesto toho v dokumente.

Ochrana pre hackermi z Číny a Ruska

Bezpečnostná stratégia je založená na ústredných bodoch Trumpovho volebného programu, teda na ochrane vnútornej bezpečnosti a hraníc, prezbrojenie americkej armády, manifestáciu sily v zahraničí a presadzovaní obchodnej politiky, ktorá bude pre USA výhodnejšia.

Čínu a Rusko dokument označuje za „revizionistické štáty“ a zaväzuje vládu k ochrane kritickej infraštruktúry pred útokmi hackerov, ktorí podľa amerických tajných služieb prichádzajú práve z týchto štátov. Súperenie s nimi vyžaduje, aby Washington prehodnotil svoju doterajšiu politiku, podľa ktorej sa tieto krajiny vďaka kontaktom s USA a zapojením do medzinárodných inštitúcií stanú „pozitívnymi hráči a dôveryhodnými partnermi“. Táto koncepcia sa podľa Trumpovej stratégie ukázala ako prevažne nesprávna.

Prelom pre americkú zahraničnú politiku

Doktrína sa takisto zmieni o Severnej Kórei a Iráne a o skupinách islamistov, ktoré ohrozujú americké záujmy. V pasáži o KĽDR sa uvádza, že v čase, keď raketový arzenál početne rastie, typovo sa zlepšuje a vďaka dosahu zvyšuje svoju účinnosť, „je pre krajiny ako Severná Kórea jadrová zbraň najpravdepodob­nejším nástrojom útoku proti Spojeným štátom“. Pchjongjang tiež pracuje na vývoji chemických a biologických zbraní, ktoré môžu tiež cieľ dosiahnuť v hlavici rakiet.

Podľa agentúry AP môže nová stratégia výrazne zmeniť vzťahy USA s okolitým svetom. Medzinárodné vzťahy definuje ako priestor neustáleho súperenia a oslabuje vplyv medzinárodných dohôd, ktoré určovali americkú zahraničnú politiku v období studenej vojny. Spojené štáty podľa dokumentu musia na všetkých frontoch obhajovať svoju zvrchovanosť, a to ako pred nepriateľmi, tak i pred priateľmi.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #Donald Trump