Rusi presunuli moderný protiraketový systém k hraniciam Kimovej ríše

Ruská armáda rozmiestni systém S-400 v okolí mesta Vladivostok, ktoré leží neďaleko hraníc so Severnou Kóreou.

18.12.2017 14:22
S-400 Foto:
Ruský protiraketový systém S-400.
debata (193)

Ruská armáda presunula na Ďaleký východ divíziu moderných protiraketových systémov S-400. Oznámila to agentúra Interfax s tým, že krok súvisí s vyhrotením situácie na Kórejskom polostrove. Severná Kórea výrazne pokročila vo vývoji jadrových zbraní a rakiet, čo Moskva opakovane odsúdila.

Podľa Interfaxu budú protirakety umiestnené v okolí Vladivostoku, ktorý leží vzdušnou čiarou len 120 kilometrov od severokórejských hraníc. V piatok budú rakety uvedené do bojového stavu. Rovnakú výzbroj súbežne ruská armáda rozmiestnila aj v okolí mesta Zelenogorsk severozápadne od Petrohradu. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň na výročnej tlačovej konferencii vyhlásil, že jeho krajina jadrový status Severnej Kórey neuznáva. Obvinil zároveň Spojené štáty, že k pokračovaniu raketového a jadrového programu Severnú Kóreu vyprovokovali.

V Pchjongjangu minulý štvrtok prvýkrát zasadla rusko-severokórejská vojenská komisia, ktorá podľa oficiálnej správy rokovala o „predchádzaní nebezpečných vojenských aktivít“. Dokument o vytvorení komisie KĽDR a Rusko podpísali v roku 2015.

Systém S-400 v akcii
193 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Severná Kórea #S-400