V Tirane protestujú proti prokurátorke, takmer vtrhli do parlamentu

V zrážky s políciou prerástol v Tirane búrlivý protest asi 3000 ľudí proti vymenovaniu dočasnej prokurátorky Arty Markuovej. Demonštranti sa pokúsili vtrhnúť do budovy parlamentu, aby mohli zabrániť hlasovaniu zákonodarcov, informovala agentúra AP.

18.12.2017 14:54
Albánsko, protest, parlament, opozícia Foto: ,
Opoziční poslanci hádzali dymovnice priamo v budove parlamentu.
debata (2)

Davu sa najprv podarilo preraziť prvý rad policajného kordónu pred sídlom parlamentu. Následne ale policajti demonštrantov zatlačili späť, načo na nich začali zo zástupu lietať dymovnice. Podľa tiranských médií bolo pri šarvátkach niekoľko ľudí zranených.

Prekaziť hlasovanie sa pokúsili hádzaním dymovníc priamo do parlamentu tiež opoziční poslanci, ktorí sa rozhodli zasadnutie 140-členného zákonodarného zboru bojkotovať. Neuspeli ale a Markuová bola schválená 69 hlasmi poslancov vládnej socialistickej strany. Dvaja zákonodarcovia boli proti a dvaja sa hlasovania zdržali, uviedla AP.

Demonštranti v Tirane protestujú proti... Foto: SITA, Uncredited
Tirana, protest, Albánsko Demonštranti v Tirane protestujú proti hlasovaniu o novej generálnej prokurátorke.

Problém okolo generálneho prokurátora spočíva v tom, že ho má vymenovať stála komisia, ktorá však zatiaľ nebola ustanovená. Preto opozícia protestuje a poukazuje na to, že vymenovanie úradujúceho generálneho prokurátora je protiústavné, hoci tento krok schvaľuje Európska únia aj Spojené štáty.

Albánsko je od roku 2009 členom Severoatlantickej aliancie. V roku 2014 získalo štatút kandidáta na členstvo v EÚ a dúfa, že v budúcom roku začne prístupové rozhovory. Podmienkou je ale reforma skorumpovanej justície, ktorá sa preťahuje a ktorej súčasťou je aj vymenovanie nového generálneho prokurátora.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Tirana