Vlády sa menia, zásadná agenda ostáva. Nový rakúsky kabinet trvá na bezjadrovej politike

Alpská krajina nebude s novou vládou meniť svoju politiku, ktorá odmieta získavanie energie štiepením jadra.

18.12.2017 17:40
jaslovske bohunice, jadrova elektraren Foto: ,
Jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.
debata (1)

Nová rakúska vláda kancelára Sebastiana Kurza naďalej trvá na bezjadrovej energetike. Vo svojom programe koalícia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) sľubuje, že použije všetky diplomatické prostriedky, aby zabránila predlžovaniu životnosti nukleárnych elektrární v susedných krajinách, rovnako potom chce postupovať aj v prípade výstavby nových jadrových blokov.

Koalícia ÖVP a FPÖ v kapitole nazvanej Životné prostredie konštatuje, že bude ctiť všetky doterajšie medzinárodné dohody týkajúce sa ochrany klímy. Cesta k dosiahnutiu cieľov v podobe nižších emisií škodlivých látok ale podľa rakúskej vlády nevedie len cez uhoľné elektrárne, ale aj cez jadrovú energetiku. Tento postoj chce Viedeň zastávať aj na medzinárodnom poli, teda aj na úrovni Európskej únie.

Rakúsko preto obzvlášť v susedných krajinách nebude podporovať predlžovanie životnosti existujúcich jadrových elektrární a ani výstavbu nových blokov.

Pod dohľadom rakúskych expertov

Na národnej, bilaterálnej i úniovej úrovni chce Viedeň tiež vyvíjať všetky politické a diplomatické kroky, aby previerky a kontroly jadrových elektrární v susedných štátoch vykonávali s využitím tých najmodernejších postupov, transparentne a za účasti rakúskych expertov.

Rakúsko takisto nesúhlasí s výstavbou úložísk vyhoreného paliva pre jadrové elektrárne v blízkosti svojich hraníc. Proti takýmto zámerom susedných krajín chce Kurzova vláda „dôsledne zakročiť“.

Citlivá téma

V Rakúsku patrí jadrová energetika k citlivým témam. Alpská republika sa na základe referenda z roku 1978 rozhodla nesprevádzkovať svoju dokončenú nukleárnu elektráreň Zwentendorf a trvalo sa zriecť výroby energie štiepením jadra, preto sa tiež k jadrovým energetickým programom susedných štátov stavia značne kriticky.

V minulosti sa Viedeň nesúhlasne vyslovila aj k zamýšľanej dostavbe Temelína a Dukovanom v Českej republike. Odpor niekdajšej koaličnej vlády ÖVP a FPÖ voči Temelínu viedol na začiatku minulého desaťročia k značnému napätiu v česko-rakúskych vzťahoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rakúsko #jadrová energetika