Zmarený teroristický útok v Rusku mohol mať podľa Trumpa tisíce obetí

Prezident Spojených štátov Donald Trump pri prezentácii novej bezpečnostnej stratégie USA kritizoval predchádzajúcich amerických vodcov.

18.12.2017 21:00 , aktualizované: 22:50
debata (62)

Pripravovaný teroristický útok v Petrohrade, ktorý Rusko zmarilo vďaka informáciám od americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), si mohol vyžiadať možno až tisíce obetí. Počas predstavovania novej americkej bezpečnostnej stratégie to vyhlásil prezident Donald Trump.

K odvráteniu útoku na katedrálu Panny Márie Kazanskej a ďalšie miesta v Petrohrade podľa Moskvy i Washingtonu podstatnou mierou prispeli informácie CIA. Vďaka tomu mohli ruské bezpečnostné zložky zatknúť teroristickú skupinu, ktorá v druhom najväčšom meste Ruska atentáty chystala.

Prezident Spojených štátov Donald Trump pri... Foto: SITA/AP, Manuel Balce Ceneta
trump Prezident Spojených štátov Donald Trump pri prezentácii novej bezpečnostnej stratégie USA.

Rusko zasahuje do politík po celom svete

Donald Trump zároveň v pondelok dodal, že Rusko naďalej zasahuje do vnútropolitických záležitostí krajín po celom svete. Nová bezpečnostná stratégia Spojených štátov tiež varuje pred vývojom zbraňových systémov v Rusku a Číne, ktoré môžu kriticky ohroziť kľúčovú americkú infraštruktúru potrebnú pre chod a správu krajiny.

„S využitím moderných metód podvratnej taktiky zasahuje Rusko do domácich politických záležitostí krajín po celom svete,“ uvádza zhruba 70-stranový dokument, ktorý sa podrobne venuje americkej bezpečnosti. Americká stratégia ako príklad ruských nekalých praktík menuje zneužívania informácií, zasahovanie do kampaní, vytváranie falošných identít na internete alebo platenia používateľov sociálnych sietí, ktorí potom na webe vystupujú ako provokatéri.

V prípade Číny Trumpova stratégia označuje Čínu za jedného z amerických rivalov, ktorí Amerike kradnú duševné vlastníctvo v hodnote miliárd dolárov.

Obnova veľmocenského postavenia Ruska

Hrozbu vidí americká stratégia tiež vo vojenskej moci Ruska a Číny, konkrétne v ich pokročilých zbraňových systémoch. Dokument však konštatuje, že vývoj protiraketovej obrany USA je zameraný proti Iránu a Severnej Kórei a nie je jeho cieľom narušiť dlhodobé strategické vzťahy s Ruskom a Čínou.

Pokiaľ ide o záujmy a hodnoty Ruska a Číny, sú podľa amerického dokumentu úplne v protiklade s tými, ktoré ctia Spojené štáty. „Čína chce dostať Spojené štáty z tichomorského regiónu, rozšíriť moc svojho štátom riadeného ekonomického modelu a zmeniť oblasť podľa svojich predstáv,“ uvádza americká stratégia.

„Rusko sa usiluje o obnovu svojho veľmocenského postavenia a o zriadení sféry vplyvu u svojich hraníc,“ dodáva. Moskva sa podľa Washingtonu snaží oslabiť americký vplyv vo svete a rozdeliť doterajšie spojenectvo medzi USA a ďalšími štátmi a partnermi, Európsku úniu a NATO potom Rusko vníma ako hrozbu.

Chybná mienka o Číne

Dokument však konštatuje, že zámery Ruska a Číny nemusia byť nemenné a že Spojené štáty sú pripravené spolupracovať s Moskvou aj Pekingom v prípade spoločných záujmov.

Ako chybu hodnotí stratégia desiatky rokov trvajúce presvedčenie americkej politiky, že podpora rastu Číny a jej zapojenie do medzinárodného spoločenstva povedie k liberalizácii krajiny. „V rozpore s našimi nádejami Čína rozšírila svoju moc na úkor suverenity iných,“ uvádza dokument.

Národná bezpečnostná stratégia je verejný dokument, ktorý prezidentská administratíva Spojených štátov pravidelne pripravuje pre Kongres a v ktorom na všeobecnej úrovni sumarizuje hlavné bezpečnostné hrozby. Trump, ktorý sa prezidentskej funkcie ujal tento rok v januári, zverejnil svoju vôbec prvú bezpečnostnú stratégiu. Doteraz bol aktuálny dokument Trumpovho demokratického predchodcu Baracka Obamu z roku 2015, ktorý nahrádzal Obamovu bezpečnostnú stratégiu z roku 2010.

Trump sa chce podľa novej stratégii sústrediť najmä na dôsledné presadzovanie amerických národných záujmov, a to aj v prípadoch, ak to môže znamenať zhoršenie vzťahov s inými krajinami. Leitmotívom dokumentu je heslo z Trumpovej predvolebnej kampane Amerika na prvom mieste. Spojené štáty budú za Trumpa „stáť za svojimi záujmami tak, ako ešte nikdy nestáli,“ vyhlásil prezident. „Amerika je v hre a Amerika zvíťazí,“ povedal.

USA vyvinú najtvrdší možný tlak na KĽDR

Trump pri ohlasovaní novej stratégie takisto vyhlásil, že Spojené štáty a ich partneri v budúcnosti podniknú najtvrdšie možné kroky k jadrovému odzbrojeniu Severnej Kórey. KĽDR podľa neho nesmie byť naďalej pre svet hrozbou.

Trump vyzdvihol, že súčasná americká stratégia voči Pchjongjangu prispela na rozdiel od prístupu predchádzajúcich prezidentov k prijatiu najprísnejších sankcií voči KĽDR. Tlak podľa neho musí pokračovať. „Nemáme inú možnosť,“ povedal americký prezident.

Obama a spol. vydali USA cudzím vládam

Prezident Trump pri prezentácii takisto kritizoval predchádzajúcich amerických vodcov, ktorí podľa neho svojou nedôslednosťou vydali americkú suverenitu cudzím vládam.

Trump odsúdil postup svojich predchodcov k terorizmu, lebo ten viedol len k tomu, že radikálne zoskupenia ako Islamský štát (IS) ovládli rozsiahle územia. Predchádzajúce prezidentské administratívy sa aj nedbalo venovali otázke Severnej Kórey, vďaka čomu tamojší režim mohol značne zosilniť, vyhlásil americký prezident.

Trump tiež odsúdil doterajší postoj k prisťahovalectvu. Vyhlásil, že do USA nelegálne prišli milióny migrantov a že ďalšie milióny Amerika prijala. Američania podľa neho nikdy takýto postup neodsúhlasili, ale musia za neho platiť.

Svoje minuloročné zvolenie za prezidenta označil Trump za rozhodnutie občanov, ktorí už nechcú platiť za chyby z minulosti. Dodal tiež, že história je od toho, aby sa Amerika poučila z predchádzajúcich pochybenia.

Súčasťou aj ‚mexický múr‘

„Neoddeliteľnou súčasťou bezpečnostnej stratégie USA je múr na hraniciach s Mexikom,“ vyhlásil v pondelok Trump. Počas kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami urobil Trump z pohraničného múru jeden zo svojich ústredných sľubov voličom.

Rozsiahla stavba protiprisťaho­valeckéhu múru na hranici s Mexikom ale doteraz nezačala, pretože si prezident nedokázal zaistiť v Kongrese jej financovanie.

So stenou, ktorá má podľa Trumpa ochrániť Ameriku pred nelegálnym prisťahovalectvom, kriminalitou a pašovaním drog, Mexiko nesúhlasí. Odmieta tiež jej stavbu zaplatiť, ako Trump žiada.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump