Skúša to KĽDR aj kybernetickými útokmi? USA ju obvinili z šírenia vírusu

Biely dom prvýkrát oficiálne pripísal Severnej Kórei zodpovednosť za šírenie vydieračského počítačového programu WannaCry, ktorý na jar infikoval státisíce počítačov v 150 krajinách sveta.

19.12.2017 06:18
pocitac, virus, pc Foto: ,
Práca s technikou sa zrazu stala nedostupná pre mnohých ľudí na svete. Vírus WannaCry zasiahol viac ako 300–tisíc počítačov v 150 krajinách. Zablokoval počítače s nižšou verziou operačného systému Windows a žiadal vyplatenie 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin.
debata (10)

Bezpečnostný poradca prezidenta Donalda Trumpa Tom Bossert v pondelok uviedol, že Spojené štáty majú o severokórejskej vine dôkazy a že Pchjongjang ponesie za vytvorenie tohto vírusu následky. „Severná Kórea konala obzvlášť zle, prevažne bez kontroly viac ako desaťročie, a jej zlovoľné činy sú čím ďalej tým zreteľnejšie,“ napísal Bossert v článku pre denník Wall Street Journal.

Dodal, že Trumpova vláda bude aj naďalej uplatňovať „stratégiu maximálneho tlaku, aby obmedzila schopnosť Pchjongjangu podnikať útoky, kybernetické či iné“.

Vírus, ktorý sa začal šíriť v máji, zabraňoval užívateľom v prístupe k infikovanému počítaču a vyžadoval zaplatenie výkupného. Napadol napríklad počítače britského zdravotného systému či vládnych úradov v Rusku, Španielsku a ďalších krajinách, ale aj veľké firmy ako Nissan či Renault.

Niektorí experti v analýzach tvrdili, že jedna z prvých verzií vírusu má časť kódu spoločnú s niektorými programami používanými skupinou Lazarus, ktorá je podľa mnohých expertov krycou hlavičkou pre severokórejských hackerov. Neskôr sa však objavil jazykový rozbor, podľa ktorého viedla stopa skôr do Číny.

Bossert teraz uviedol, že USA majú vlastné dôkazy a opierajú sa aj o závery ďalších krajín a spoločností ako je Británia či Microsoft.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #USA #KĽDR #vírus #kybernetické útoky