Trump sa bojí, že USA ohrozí Čína. Tá mu odkázala: Opustite staré myslenie

Spojené štáty sa odmietajú zmieriť s čínskym vzostupom a vzťahy oboch krajín budú čeliť "väčšiemu tlaku a výzvam," píšu oficiálne čínske médiá v reakcii na pondelkové zverejnenie bezpečnostnej stratégie amerického prezidenta Donalda Trumpa kritické voči Pekingu. Podľa čínskej ambasády vo Washingtone by mal Trump opustiť staré myslenie.

19.12.2017 07:20
debata (30)

Trump zaradil v dokumente vytyčujúcom základné piliere budúcej ochrany bezpečnosti Američanov Čínu po boku Ruska ako krajinu nielen ohrozujúce americkú moc a záujmy vo svete, ale zároveň predstavujúce hrozbu pre USA kvôli svojim vyspelým zbraniam. Peking navyše podľa neho využíva „ekonomické stimuly“, aby presvedčil cudzie vlády pre svoje strategické záujmy.

Štátna agentúra Nová Čína v reakcii na Trumpov dokument uviedla, že zrejme pramení z „víťazstva zástancov tvrdej línie“ v Trumpoom vládnom tíme a povedie ku komplikácii vzťahov. Oficiálny denník čínskych komunistov Global Times napísal, že stratégia „odráža neochotu Washingtonu prijať realitu čínskeho vzostupu“.

Trumpov dokument na adresu Číny ďalej uvádza, že ohrozuje americké záujmy napríklad krádežami duševného vlastníctva.

Čínske veľvyslanectvo vo vyhlásení zverejneného na svojich stránkach uviedlo, že ak zvolia USA konfrontačný prístup, bude to znamenať stratu pre obe strany. Washington by mal zabudnúť na „starú mentalitu“, dodala ambasáda.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Donald Trump