Putin ďakuje CIA verejne a rád

Americká Ústredná spravodajské služba (CIA) pomohla odvrátiť teroristický útok v druhom najväčšom ruskom meste, tvrdí súčasne Kremeľ i Biely dom. Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu telefonicky poďakoval americkému kolegovi Donaldovi Trumpovi za pomoc pri zmarení pripravovaných atentátov v Petrohrade, potvrdil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

19.12.2017 10:00
debata (84)

Varovanie CIA pomohlo zachrániť veľa ľudských životov, píšu ruské médiá, podľa ktorých teroristi plánovali útok na Katedrálu Panny Márie Kazanskej a ďalšie miesta v Petrohrade. „Informácie získané od CIA sa ukázali ako dostatočné na vypátranie a zadržanie zločincov,“ oznámil Kremeľ.

Putin je bývalý dôstojník KGB a vie, ako hrať na niečie ego. Zdá sa podivné, že Biely dom sa rozhodol zverejniť tento prípad.
bývalý operatívny dôstojník CIA John Sipher

„Je to učebnicový príklad spolupráce USA a Ruskej federácie v boji s terorizmom,“ poznamenal Peskov. „Isté kontakty“ tajné služby oboch krajín síce sporadicky udržiavajú, tentoraz však podľa neho bola informácia zásadná. „Je potrebné usilovať sa o to, aby podobné prípady určovali náš budúci kurz,“ citovala Putinovho hovorcu agentúra TASS. „Vladimir Putin ubezpečil Donalda Trumpa, že ak ruské bezpečnostné služby získajú informáciu o teroristických hrozbách voči USA a ich občanom, tak ich bezodkladne odovzdajú americkým kolegom prostredníctvom partnerských kanálov,“ dodal Kremeľ.

Výmena informácií o teroristickej hrozbe medzi Washingtonom a Ruskom bezpečnostných expertov neprekvapila. Nezvyčajné však podľa nich je, keď sa o nej verejne informuje. „Aj keď krajiny a vlády spolu nevychádzajú, naše spravodajské služby si bežne odovzdávajú informácie o hrozbách. Považujeme to za povinnosť,“ povedal pre Pravdu bývalý operatívny dôstojník CIA John Sipher.

Záber z videa, na ktorom ruská tajná služba... Foto: SITA/AP
rusko, fsb, zatykanie, petrohrad Záber z videa, na ktorom ruská tajná služba zaznamenala zatýkanie údajných teroristov v Petrohrade.

„Nie je neobvyklé, ak krajina, či dokonca sám prezident, prejaví vďačnosť. Spravidla sa to však vybaví medzi spravodajskými službami. O režime výmeny spravodajských informácií sa nezvykne hovoriť verejne. Nie som proti tomu, že prezident Putin sa skontaktoval s Bielym domom, je však namieste zauvažovať o jeho motívoch. Očividne chce rozvíjať vzťahy s prezidentom Trumpom a poskytnúť mu muníciu proti ľuďom vo vláde a Kongrese, ktorí menej túžia po spolupráci s Ruskom,“ uviedol Sipher.

„Putin je bývalý dôstojník KGB a vie, ako hrať na niečie ego. Zdá sa podivné, že Biely dom sa rozhodol zverejniť tento prípad. Mám podozrenie, že to spravil skôr pre vnútorné politické účely, ako na podporu legitímnej protiteroristickej spolupráce, ktorá tak či tak bude pokračovať v oboch smeroch. Naše bezpečnostné služby nepotrebujú súhlas prezidenta, keď informujú o hrozbách, a nevyžadujú za to ani vďaku. Je to rutinný postup,“ dodal Sipher.

Podobný názor má aj bývalý britský spravodajský dôstojník Michael Smith. „Je to veľmi dobre načasovaný ťah zo strany ruského prezidenta. Prichádza v čase sústredeného úsilia Trumpovho okolia o diskreditáciu osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý preveruje zasahovania Ruska do záležitostí USA. Trumpov tím spochybňuje Muellerovu prácu a to isté nedávno spravil Putin,“ povedal pre Pravdu. „Je nesporné, že výmena spravodajských informácií, ako je táto, je dobrá vec, ale naivita, s akou Trump pristupuje k Putinovi i k tomu, ako sa Rusko správa voči Ukrajine a pobaltským republikám, je dôvodom na vážne znepokojenie,“ dodal Smith.

„Putin si uvedomuje, že hlavnou hnacou silou Trumpa je márnomyseľnosť,“ poznamenal pre Pravdu Mark Galeotti, vedecký pracovník pražského Ústavu medzinárodných vzťahov. „Tým, že mu osobne poďakoval, nielenže podporil normálnu výmenu spravodajských informácií, ale aj zalichotil americkému prezidentovi a vlastne ho tak zvádza,“ dodal.

Pochybnosti zaznievajú aj v Rusku. Šéfredaktor rádia Echo Moskva Alexej Venediktov si napríklad všimol nezrovnalosti medzi pôvodnou verziou zatknutia skupiny teroristov v Petrohrade, ako o nej v piatok informovali bezpečnostné zložky, a vyzdvihovaním roly CIA. „Putin poďakoval Trumpovi za pôsobenie CIA na území Ruska,“ ironizuje Venediktov na portáli Echa Moskvy.

„Ale veď na súde v kauze chytených teroristov bolo všetko inak. Majiteľ garáže, ktorú mali teroristi prenajatú, zacítil výrazný chemický zápach, otvoril garáž náhradným kľúčom a objavil plno súčiastok na výrobu bômb. Vzápätí zalarmoval bezpečnostné zložky. Kto je tu CIA? Je to nejaké čúdné,“ poznamenal Venediktov.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #CIA #Vladimir Putin #Donald Trump