Tento rok vo svete zahynulo pri násilnostiach 65 novinárov

Tento rok vo svete pri násilnostiach zahynulo 65 novinárov, čo je najmenej od roku 2003.

19.12.2017 09:33
debata (4)

Oznámila to mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Podobne ako vlani pripadá najviac úmrtí na novinárov pracujúcich v Sýrii.

Z celkových 65 obetí bolo 50 profesionálnych novinárov, sedem občanov, ktorí poskytovali informácie, a osem spolupracovníkov novinárov. Tridsať deväť novinárov zámerne zavraždili, ostatní prišli o život pri výkone práce, ale nezabili ich úmyselne.

Najnebezpečnejšia krajina bola aj naďalej Sýria – zomrelo tam 12 novinárov. Hneď za ňou je s 11 obeťami Mexiko, nasleduje Afganistan (deväť mŕtvych), Irak (8) a Filipíny (4).

Fakt, že oproti vlaňajšku počet mŕtvych novinárov klesol o 18 percent, RSF prisudzuje tomu, že sa jednak zvyšuje povedomie o nevyhnutnosti novinárov lepšie chrániť, jednak „z najnebezpeč­nejších krajinách novinári postupne odchádzajú“.

„To je prípad Sýrie, Iraku, Jemenu aj Líbye, kde sme svedkami masívneho odlivu v tejto profesii“, uvádza sa v správe RSF.

V Sýrii vojna, v Mexiku gangy

V mnohých krajinách novinára ohrozujú predovšetkým konflikty a vojny, ale napríklad v Mexiku je likvidujú drogové kartely aj miestni politici. „Z krajín, kde nepanuje vojnový konflikt, je najnebezpečnejšie Mexiko,“ usudzuje RSF.

V tejto krajine drogových kartelov sa násilia systematicky zameriava na „novinárov, ktorí sa snažia informovať o organizovanom zločine a korupcii medzi politikmi“. Často ich tam chladnokrvne vraždia, čo bol prípad Javiera Valdeza Cárdenasa, ktorého zavraždili tento rok v máji.

Sýria je pre žurnalistov najnebezpečnejším prostredím od roku 2012. „Nebezpečné je to tam všade a novinári, či už tí profesionálne, alebo ostatní, sú tam neustále vystavovaní paľbe ostreľovačov, výbušninám aj samovražedným atentátnikom,“ stojí v správe RSF. Najohrozenejší sú miestni novinári, pretože tí zahraniční väčšinou z krajiny odišli.

Päťdesiat osem z tých novinárov, ktorí tento rok zomreli, zabili vo svojej vlasti, sedem na zahraničnej misii. Medzi mŕtvymi je desať žien, zatiaľ čo vlani ich medzi obeťami bolo päť.

K tohtoročným obetiam patrí Malťanka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá zomrela v októbri pri výbuchu nálože umiestnenej pod jej autom. Zaoberala sa prípady prania špinavých peňazí na Malte.

Protesty, ktoré sa odohrali na Malte po zavraždení investigatívnej novinárky.

RSF vo svojom materiáli tiež konštatuje, že 326 novinárov je kvôli svojej profesii väznených. Aj keď aj tento údaj má klesajúcu tendenciu, v niektorých krajinách naopak väznených žurnalistov pribudlo.

Najviac novinárov väznia Čína, a to 52, ďalej Turecko (43), Sýria (24), Irán (23) a Vietnam (19). V zajatí je 54 žurnalistov, z ktorých 22 je v rukách teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #médiá #kriminalita #novinári #Reportéri bez hraníc