Izrael ohlásil bojkot rakúskych ministrov za FPÖ

Izrael nebude aspoň zatiaľ nadväzovať kontakty s novými rakúskymi ministrami, ktorých do vlády nominovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ). S odvolaním sa na vyhlásenie izraelského veľvyslanectva vo Viedni o tom informovala agentúra APA.

19.12.2017 10:33
Hans-Christian Strache Foto: ,
Šéf FPÖ Hans-Christian Strache na snímke z nedele po skončení volieb.
debata

Podľa denníka Der Standard sa bojkot bude týkať aj ministerky zahraničia Karin Kneisslovej, ktorá FPÖ zastupuje v kabinete ako nestraníčka. FPÖ niektoré médiá označujú za krajne pravicovú, niektorí členovia strany sa netaja svojimi antisemitskými názormi.

Izrael odmieta nadväzovať oficiálne kontakty s členmi FPÖ dlhodobo a tento svoj postoj chce podľa vyhlásenia zatiaľ ponechať. Spôsobom spolupráce s novou rakúskou vládou, na ktorej sa FPÖ podieľa, sa bude teraz Izrael zaoberať. Premiér Benjamin Netanjahu poveril ministerstvo zahraničia, „aby vypracovalo odborný posudok o povahe kontaktov s novou vládou“ Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a FPÖ.

Kurz áno, FPÖ nie

Až do nového rozhodnutia izraelskej diplomacie izraelské úrady na rakúskych ministerstvách, na čele ktorých teraz stoja ministri a nominanti slobodných, budú rokovať len s úradníkmi, uviedla v pondelok vo vyhlásení izraelská ambasáda. V prípade rezortov ovládaných zástupcami ÖVP môžu byť izraelské úrady v kontakte priamo s ministrami. To sa týka aj kancelára Sebastiana Kurza, uviedlo výslovne veľvyslanectvo židovského štátu vo Viedni.

Podľa rakúskeho denníka Der Standard sa izraelský bojkot týka aj novej ministerky zahraničia Karin Kneisslovej, ktorá nie je členkou FPÖ, ale táto strana ju do funkcie nominovala. Nový kancelár Kurz v reakcii na oznámenie vyjadril nádej, že sa obavy Izraela podarí čoskoro rozptýliť. V tomto smere je vraj „optimistický“. V utorok by sa mal nový predseda rakúskej vlády stretnúť s izraelskou veľvyslankyňou v Rakúsku Taljou Ladorová-Fresherovou.

Aj Izrael poľavil

Slobodní sa na vláde podieľali už v rokoch 2000 až 2005. Predseda FPÖ Heinz-Christian Strache upozornil, že reakcia Izraela vtedy bola oveľa tvrdšia: izraelský veľvyslanec na protest Rakúsko opustil a diplomatické vzťahy oboch krajín boli obmedzené. Slobodní sú podľa Stracheho teraz „jedným z najdôležitejších aktérov“ boja proti antisemitizmu v Rakúsku a v Európe a usilujú sa o „poctivý, udržateľný a priateľský kontakt“ s Izraelom.

FPÖ vznikla v 50. rokoch zo Zväzu nezávislých, v ktorom sa organizovali bývalí nacisti. Jörg Haider, ktorý stranu viedol v rokoch 1986–2000, sa preslávil svojimi antisemitskými a xenofóbnymi výrokmi. Pobúrenie vyvolala predovšetkým jeho urážka predsedu rakúskej židovskej obce Ariela Muzicanta. Haider o ňom povedal, že nechápe, ako môže byť taká špina niekto, kto sa volá Ariel. Izraelská vláda v roku 2000 Haidera označila za „nechcenú osobu“.

Súčasný predseda FPÖ Heinz-Christian Strache sa v minulosti snažil vytvoriť obraz FPÖ ako umiernenej strany, z času na čas sa však na verejnosť napriek tomu dostanú rasistické, xenofóbne a antisemitské názory jej členov. Podľa kritikov je FPÖ naďalej extrémistickou stranou, v snahe dostať sa k moci však navonok mierni svoje názory.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rakúsko #rasizmus #extrémizmus #antisemitizmus #FPÖ