Francúzsko podporuje terorizmus, vyhlásil sýrsky prezident Asad

Francúzsko podporuje krviprelievania v Sýrii. Povedal to sýrsky prezident Bašár Asad, podľa ktorého tým Francúzsko stratilo právo hovoriť o mierovom riešení sýrskeho konfliktu. Paríž minulý týždeň dal najavo, že Damask sa nesnaží nájsť mierové riešenie.

19.12.2017 11:02 , aktualizované: 19:01
putin, asad Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho sýrsky náprotivok Bašár al-Asad.
debata (50)

„Francúzsko stojí na čele tých, ktorí podporujú terorizmus. Jeho ruky od prvých dní polieva krv a my si nemyslíme, že tento postoj zásadným spôsobom zmenilo. Tí, ktorí sa stránia terorizmu, nemajú právo hovoriť o mieri,“ vyhlásil Asad po pondelkovom stretnutí s ruskou delegáciou.

Francúzsko minulý týždeň v piatok obvinilo sýrsku vládu, že sa nesnaží dospieť k mierovej dohode a že v oblasti východnej Ghúty pri Damasku, kde je v obkľúčení asi 400-tisíc ľudí, pácha vojnové zločiny.

Minulý štvrtok v Ženeve skončilo opäť neúspechom ďalšie kolo rozhovorov o politickom riešení sýrskej krízy. Organizovala ho OSN a jej splnomocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura na záver rokovaní povedal, že sýrska vládna delegácia nemala záujem rokovať o politických otázkach, ale chcela riešiť výhradne terorizmus.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok povedal, že Francúzsko bude usilovať o mierové rozhovory, v ktorých budú zastúpení všetci účastníci sýrskeho konfliktu vrátane Asada.

Minister zahraničia Jean-Yves Le Drian podľa denníka Le Figaro povedal, že „kým je Asad závislý na Rusku a na Iráne, nemôže zaujať politické postoje“. Navyše to bol podľa ministra práve Asad, kto ako prvý nechal z väzníc prepustiť príslušníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Le Drian upozornil, že Francúzsko bolo od začiatku v koalícii, ktorá proti IS bojuje a ktorá sa podieľala na jeho porážke.

Macron poprel Asadove obvinenia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa ohradil proti obvineniu hlavy sýrskeho štátu Asada, že Francúzsko podporovalo terorizmus v Sýrii. Macron zdôraznil, že medzinárodná koalícia pod vedením Spojených štátov si môže pripísať jednoznačný vojenský úspech v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Macron po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom povedal, že Asadove výroky sú neprijateľné, pretože prioritou Francúzska je vojna proti IS.

„Ak niekto bojoval proti IS a môže nad ním do konca februára vyhrať, je to medzinárodná koalícia,“ povedal Macron podľa agentúry AP. „Všetci ostatní boli nejednoznační, všetci ostatní mali priority, ktoré sa zameriavali proti politickej opozícii, a nie proti teroristom,“ dodal s poukázaním na ruskú, tureckú či iránsku účasť v sýrskej občianskej vojne. majú právo hovoriť o mieri, nieto právo zasahovať do sýrskych záležitostí," povedal Asad.

Macron v utorok tiež povedal, že sýrsky vodca je „nepriateľom“ miliónov Sýrčanov v exile v Jordánsku, Libanone, Turecku, Európe, Kanade a Spojených štátoch.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #Asad #Damask #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii #Ghúta