Rusko zadržalo nórskeho občana pre podozrenie zo špionáže

Moskovský lefortovský súd "rozhodol zadržať nórskeho občana Frodeho Berga pre podozrenie zo špionáže v prospech cudzieho štátu".

19.12.2017 12:00
debata (12)

Pre podozrenie zo špionáže bol v Rusku zadržaný nórsky občan. Podľa správy ruských médií ruská tajná služba (FSB) pristihla 62-ročného Frodeho Berga, ako od istého ruského občana preberá tajné dokumenty týkajúce sa ruského námorníctva.

Moskovský lefortovský súd „rozhodol zadržať nórskeho občana Frodeho Berga pre podozrenie zo špionáže v prospech cudzieho štátu“, oznámila hovorkyňa súdu Jekaterina Krasnovová. Vo väzbe zostane minimálne do 5. februára, dodala.

Nórska verejnoprávna televízia NRK uviedla, že Berg v minulosti pracoval pre nórsku vládnu agentúru, ktorá dohliada na dodržiavanie pohraničnej dohody medzi Ruskom a Nórskom. Od roku 2014 je na dôchodku. Berg sa vraj niekoľko rokov angažoval v rôznych projektoch spolupráce oboch krajín.

Ruské médiá napísali, že Berg bol zatknutý pri zvláštnej operácii FSB 5. decembra v Moskve. Rus, ktorý mu podľa miestnych médií odovzdal tajné dokumenty, bol zadržaný pre podozrenie z vlastizrady.

Ruská tajná služba podľa televízie NRK naznačila, že Berg nespolupracoval len s nórskou rozviedkou, ale že poskytoval informácie tiež americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA).

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #CIA #Nórsko