Putin vyzval postsovietske štáty k spoločnému boju s terorizmom

"Situácia vo svete si vyžaduje hľadanie nových, účinnejších spôsobov, ako reagovať na globálne hrozby a výzvy."

19.12.2017 12:13
debata (8)

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vedenie tajných služieb postsovietskych štátov k spolupráci v boji s terorizmom. V posolstve k účastníkom bezpečnostnej konferencii v Moskve, o ktorom informovala agentúra TASS, ruský vodca varoval pred aktivitou teroristov v strednej Ázii, na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Teroristi sa podľa Putina snažia tieto regióny využiť ako základne pre expanziu, verbujú a cvičia tam nových bojovníkov a vysielajú ich do okolitých štátov s úlohou, aby ich destabilizovali. „Situácia vo svete si vyžaduje hľadanie nových, účinnejších spôsobov, ako reagovať na globálne hrozby a výzvy,“ uvádza sa v dokumente.

Tajné služby členských krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), ktoré z iniciatívy Moskvy združuje niekoľko postsovietskych krajín, by podľa ruského vodcu mali upevňovať partnerské vzťahy a aktívnejšie by si mali vymieňať operatívne a analytické údaje.

Šéf ruskej kontrarozviedky FSB Alexander Bortnikov na konferencii vyhlásil, že vďaka spolupráci bezpečnostných zložiek štátov SNŠ sa podarilo zmapovať pohyby teroristov a odhaliť metódy ich výcviku. Tajné služby okrem iného zablokovali jedenásť trás, po ktorých smerovali regrúti teroristických organizácií do Sýrie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Vladimir Putin