Hanba pre britské námorníctvo. Do novučičkej lietadlovej lode zateká a potrebuje opravu

Pri testovaní na mori sa zistilo, že do lode pre chybné tesnenie zateká.

19.12.2017 13:31
BRITAIN-AIRCRAFTCARRIER/LEAK Foto:
Britská lietadlová loď HMS Queen Elizabeth.
debata (392)

Najmodernejšia a najdrahšia britská vojnová loď, ktorá na more vyplávala tento rok v júni, potrebuje opravu. Lietadlová loď HMS Queen Elizabeth pre chybné hriadeľové tesnenie naberá vodu, informovala dnes agentúra AP. Na závadu sa prišlo počas testovania na mori. Plavidlo bude podľa úradov opravené v dokoch v juhoanglickom meste Portsmouth.

Armádny hovorca zdôraznil, že zistená závada nezabráni tomu, aby sa HMS Queen Elizabeth naďalej podieľala na skúške. Znovu by na more mala vyplávať na začiatku budúceho roka.

Britský denník The Sun napísal, že loď kvôli poruche na tesnení naberala až 200 litrov vody za hodinu. Podľa ministra obrany Gavina Williamsona neponesú náklady na opravu plavidla britskí daňoví poplatníci, ale zhotovitelia lode. „Toto je dôvod, prečo vykonávame skúšky na mori … Aby sme sa presvedčili, že všetko funguje bezchybne,“ dodal Williamson.

40 lietadiel na palube

Loď s výtlakom 65-tisíc ton je 280 metrov dlhá a prejde 800 kilometrov za deň. Keď bude po zhruba dvoch rokoch testovania na mori plne slúžiť, má mať posádku s tisíc členmi.

Pozrite sa, ako loď HMS Queen Elisabeth vyplávala z prístavu v Portsmouthe:

Teraz je na nej 700 námorníkov. Loď, ktorej budovanie trvalo osem rokov, pojme 40 lietadiel. Jej stavba vyšla na 3,1 miliardy libier (3,5 miliardy eur), uviedla AP.

Na vode od júna

Z dokov v škótskom Rosyth HMS Queen Elizabeth vyplávala na konci tohtoročného júna. Na začiatku decembra sa kráľovná Alžbeta II., p ktorej je loď pomenovaná, zúčastnila slávnostnej ceremónie uvedenia lietadlovej lode do prevádzky.

Vtedy povedala, že loď reprezentuje „to najlepšie z britských technológií a inovácií“, upozornila agentúra AFP.

392 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlová loď #námorníctvo #HMS Queen Elizabeth